Kommunen ville tvinga bort fackets förhandlare

2016-11-07 11:45 Ann Norrby  
Ylva Forslid är nöjd med att vara egenföretagare. ”Jag vill inte vara anställd igen.” Foto: Jörgen Appelgren

Först krävde kommunen att facket skulle byta förhandlare. Då stämde Lärarförbundet kommunen för föreningsrättskränkning. Sedan avskedades fackets förhandlare och kommunen blev stämd igen. – Det var en jobbig tid, säger Ylva Forslid, som nu är egenföretagare.

Tolv år senare träffas vi på Ylva Forslids fotklinik i Gubbängen. Hon har lämnat både lärarbanan och de fackliga uppdragen efter konflikterna med kommunen.

Ylva Forslid började arbeta som förskollärare i Ekerö kommun i början av 1990-talet. Hennes första fackliga uppdrag var att bli arbetsplatsombud. Efter några år valdes hon till ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning.

– Jag löneförhandlade, var med i chefsrekryteringar och andra MBL-förhandlingar. Lärarna var engagerade, de flesta var antingen med i mitt förbund eller i det andra lärarfacket som vi samarbetade med, säger hon.

Ylva Forslid fortsatte att jobba parallellt med sina fackliga uppdrag, lite mindre än halvtid.

– De fackliga förhandlingarna var ofta hårda och vi anmälde kommunen för MBL-brott. Det tålde de inte, säger hon.

Förhandlingsklimatet blev allt sämre. Kommunen och de fackliga organisationerna tillsatte varsin konsult för att komma tillrätta med problemen. Ylva Forslid anklagades av kommunen för att ha uppträtt obalanserat vid möten och förhandlingar. Hon blev polisanmäld för att ha spritt offentliga handlingar från kommunen och för att ha kränkt och trakasserat olika personer.

– Det var oerhört obehagligt att bli polisanmäld, men jag blev aldrig kal­lad till förhör, säger Ylva Forslid.

Polisanmälningarna ledde inte till några förundersökningar. Enligt Ylva Forslid berodde det på att anklagelserna var falska.

Under löneförhandlingarna som började våren 2003 företräddes kommunen dels av de lönesättande rektorerna, dels av en utomstående konsult. Kommunen skrev till Lärarförbundet och önskade att förbundet skulle byta förhandlare. När det stod klart för Lärarförbundets lokalavdelning att kommunen hade bestämt att rektorerna inte skulle förhandla för kommunen om Ylva Forslid skulle delta, försökte förbundet först få kommunen att ändra beslutet.

Parterna kom dock inte överens. Lärarförbundet stämde kommunen för föreningsrättskränkning i mars 2004.

Sista veckan på vårterminen samma år blev Lärarförbundet och Ylva Forslid varslade om att kommunen övervägde att avskeda henne. Ylva Forslid avskedades den 1 september 2004 och Lärarförbundet stämde kommunen den 7 september.

– Den hösten hade jag varken lön eller jobb, säger Ylva Forslid.

I december fick hon besked om att kommunen hade tagit initiativ till en förlikning. Förlikningen gav henne lön tre år framåt i tiden och hon blev arbetsbefriad. I februari 2005 avskrevs målen i AD.

– Jag utbildade mig till fotvårdare under den tiden. Och jag var med och bildade Öpartiet på Ekerö. Jag blev politiker för att jag ville vara med och påverka, säger Ylva Forslid.

Partiet bildades 2006 och fick fyra mandat i fullmäktige i valet då. Hon var partiets gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen fram till valet 2014. Nu har hon lämnat också politiken och ägnar sig på heltid åt sin fotklinik.

När vi träffas på fotkliniken är också Tommy Svensson där. Han var företrädare för Lärarnas Riksförbund och blev avskedad samtidigt med Ylva Forslid.

– Det kom som en chock. Självförtroendet försvann och jag mådde jättedåligt, säger han.

Tommy Svensson anställdes 1975 som lärare i kommunen och hade under åren olika fackliga uppdrag. Han blev också polisanmäld för att han kränkt och trakasserat olika personer. Inte heller han blev förhörd av polisen.

Även hans fackförbund stämde kommunen och krävde att avskedandet skulle ogiltigförklaras. Tvisten avslutades på samma sätt som för Ylva Forslid, parterna förlikades och han fick sin månadslön i tre år.

– Jag hade svårt att starta om och nu är jag pensionär, säger Tommy Svensson.

Konflikterna med kommunen fick en positiv följd för de två före detta fackliga företrädarna. De blev ett par och gifte sig 2010.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna