Arbetsrätt

”Kommunens stöddes av jurister på central nivå”

Under torsdagseftermiddagen höll försvarsadvokaten Andreas Victor sin slutplädering i rättegången om socialsekreterarens självmord.<br> - Det här har inte varit en rolig eller spännande rättegång. Bara jobbig. Men min klient kan inte lastas för självmordet. Han bör frikännas.

Publicerad

Efter lunch var det dags för de båda åtalade chefernas advokater att hålla slutpläderingar. Rolf Lohse har försvarat den högre chefen.

- Det är svårt att försvara sig vid mot vaga påstående om vad cheferna skulle ha gjort. Det finns inget strikt ansvar. Det känner rätten till. Min klient hade drygt 400 personer under sig. Klart att alla frågor inte kommer till hans kännedom, säger försvarsadvokaten.

Han undrar vad åklagaren menar med att Krokoms kommun brustit i sitt ansvar.

- Jag tycker till skillnad från henne att man har en seriös organisation för att lösa arbetsmiljöproblem, både förebyggande och reella åtgärder, säger Rolf Lohse.

Först i början av mars kom det till fram till hans klient att socialsekreteraren Lars Persson mådde dåligt.

Svartklädda, med svarta slipsar och svarta klänningar sitter åklagare och målsägandebiträden och lyssnar mitt emot. Änkan Maria Lundqvist Persson är klädd i grönt. Äldsta dottern tittar med granskande ögon på rätten och yngsta dottern går ut och in ur rättssalen.

- Inte ens det fackliga ombudet kände till Lars mående förrän i februari, mars. Handledarträffarna var sekretessbelagda. Det som sades där kom inte heller fram till min klient. I vart fall blev inte min klient varse om att Lasse mådde så dåligt som han gjorde förvissade han sig om att det fanns läkarkontakter och kontakter med psykolog. I februari hade det förekommit trepartssamtal. Man gjorde inget säger åklagaren. Det är inte sant, säger Rolf Lohse och fortsätter:

- Man ville lösa problematiken, men Lars var inte lyhörd. Han skyllde allt på sin arbetsledare. Lars hade den inställningen, att han inte behövde någon hjälp. Han skämdes.

Rolf Lohse säger även att det inte är lämpligt att diskutera omplacering när man inte är vid god vigör:

- Omplaceringsfrågan föll på en rad olika punkter, menar han.

- Alla inblandade var säkra på att det förelåg grund för det de gjorde. Man kan säga som (familjens målsägarbiträde) Mats El Kott, den som är bäst bevandrad i arbetsrätt, att det inte fanns någon grund för avsked. Men cheferna som sitter här i dag ansåg att det fanns det. Arbetsledningen har inte agerat huvudlöst. Den grund som man ansåg sig ha från kommunens sida stöddes av jurister på central nivå, fortsätter försvarsadvokaten Lohse.

Andreas Victor försvarar den person som var socialsekreterarens närmaste chef:

- Det här har inte varit en rolig eller spännande rättegång. Bara jobbig. De flesta som sitter här inne har redan tagit ställning mot ”de stora stygga cheferna”. Jag känner stark sympati med familjen Persson som drabbats av denna tragedi. Det är tabubelagt att prata om självmord. Och ännu ovanligare att man pratar om självmord i en rättssal.

Försvarsadvokaten refererar till hur statistiken kring självmord i Sverige ser ut.

- Ingen människa önskar att en medmänniska ska ta sitt liv. Ändå är självmord ganska vanligt i Sverige. Det året Lars dog tog 1 442 vuxna personer sitt liv. Trist statistik. Bakom varje spillt liv ligger enormt många drabbade. Alla drabbade ställer sig frågan varför; hur hade vi kunnat förhindra detta? Den frågan ställer sig familj, arbetskollegor, läkare, psykologer… Vad kunde vi ha gjort för att förhindra dödsfallet? Det finns inga enkla svar.

- Den här rättegången kommer inte ge något svar hur man kan undvika självmord. Men vi kan lära oss av det här misstaget. Det här hade inte behövt hände. Det är vi alla överens om.

Andreas Victor fortsätter:

- Åklagaren tyckte att hon visat att det fanns brister i arbetsmiljöarbetet i Krokoms kommun. Det håller min klient med om. Det finns inga perfekta arbetsplatser.

Chefens försvarsadvokat hänvisar till vad åklagaren pläderade och arbetsmiljölagen säger att arbetsgivare måste göra allt som är möjligt för att förhindra ohälsa.

- Då skulle det inte finnas utbrändhet eller konflikter på arbetsplatserna. I den perfekta världen finns det ingen ohälsa i arbetslivet.

Men att hans klient inte gjort allt innebär inte att han har begått ett brott, enligt försvararen.

- När man bedömer om han varit oaktsam eller inte så måste man ha i beaktande att detta var en svår situation. Utnyttja proffsen på företagshälsovården försökte han ju med, men de avböjde. Det är inte så att han struntat i situationen eller inte förstått allvaret, att han bara hoppades att konflikten skulle lösas. Eftersom det inte finns någon manual så kan man inte heller säga att min klient agerat fel, resonerar Anderas Victor.

Han fortsätter:

- Min klient är inte beskriven som en känslokall eller okänslig person utan en bra chef, en snäll chef. Självklart har han månat om sin personal. Det vore konstigt om han önskat något illa mot någon av sina medarbetare. Han har inte haft som mål att ”bli av med någon jävel”. Han har gjort det han har gjort med Lars bästa för ögonen.

Torsdagen den 30 januari meddelas domen.

Rättegången i Östersund

  • 5 chefer polisanmäldes.
  • 2 chefer åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
  • Åklagare är Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
  • Familjens målsägarbiträde är juristen Mats El Kott.
  • Cheferna försvaras av advokaterna Andreas Victor och Rolf Lohse.