Arbetsrätt

Konflikt? Gör som Air France - säg det med en film

Direktören Pierre Olivier Bandet tillbakavisar i företages video arbetstagarnas version att det saknades möjlighet till dialog.
Viceordföranden Pierre Plissonnier, vid Orly-flygplatsen, fick skjortan och kavajen avsliten. Personalchefen Xavier Broseta fick också han fly halvnaken innan säkerhetsvakter kunde hjälpa honom över ett stängsel. Foto: TT-Bild

Franska arbetstagares metoder i konflikter har skapat rubriker världen över. Senaste greppet är nu att parterna ger sin egen syn på det inträffade - med varsin film.

Publicerad

Vi har kunnat läsa om franska bönder som blockerar vägar med sina traktorer, stjälper av dynga på strategiska platser, utför så kallade chefs-nappning på arbetsplatser och nu senast sliter kläder av chefer vid Air France.

Under de senaste dagarnas konflikt vid det krisdrabbade flygbolaget släppte de protesterande en film som avslöjar interiörerna från förhandlingsrummet. Scenerna på filmen utspelade sig innan två chefer fick löpa gatlopp mellan uppretade anställda som slet kläderna av dem.

Handgripligheterna och det fysiska våldet fördömdes snabbt av president Holland.

De protesterandes video som publicerades dagen efter incidenten, och återges av nouvelobs.com, sägs spegla det sociala våld som utspelade sig i förhandlingsrummet. Man saknade tillfälle till dialog med ledarna. En rörd och uppretad kvinnlig anställd som kallas Erica försöker förgäves få kontakt med cheferna.

”Vi har gjort uppoffringar, i fyra år. Vi har avstått från löneökningar under fyra år och jobbat för inget. I dag ber ni oss vara snälla och förstående.”

”Ni ber oss vara transparanta med kunderna. Men har ni varit transparanta med oss?”

Fler röster hörs som vädjar om dialog med cheferna som till synes undviker att svara.

Arbetsgivarsidan svarar istället dagarna efter med en egen video som också visas på nouvelobs.com. Air France-direktören Pierre Olivier Bandet framträder och beklagar hur arbetstagarsidans film tolkats. Han intygar att man lyssnat till motpartens representanter och också haft en timslång dialog.

”Jag bekräftar att Air France ledning prioriterar den sociala dialogen.”