Konflikt? Gör som Air France - säg det med en film

2015-10-08 13:59 Tiina Demargne  

Franska arbetstagares metoder i konflikter har skapat rubriker världen över. Senaste greppet är nu att parterna ger sin egen syn på det inträffade - med varsin film.

Vi har kunnat läsa om franska bönder som blockerar vägar med sina traktorer, stjälper av dynga på strategiska platser, utför så kallade chefs-nappning på arbetsplatser och nu senast sliter kläder av chefer vid Air France.

Under de senaste dagarnas konflikt vid det krisdrabbade flygbolaget släppte de protesterande en film som avslöjar interiörerna från förhandlingsrummet. Scenerna på filmen utspelade sig innan två chefer fick löpa gatlopp mellan uppretade anställda som slet kläderna av dem.

Handgripligheterna och det fysiska våldet fördömdes snabbt av president Holland.

De protesterandes video som publicerades dagen efter incidenten, och återges av nouvelobs.com, sägs spegla det sociala våld som utspelade sig i förhandlingsrummet. Man saknade tillfälle till dialog med ledarna. En rörd och uppretad kvinnlig anställd som kallas Erica försöker förgäves få kontakt med cheferna.

”Vi har gjort uppoffringar, i fyra år. Vi har avstått från löneökningar under fyra år och jobbat för inget. I dag ber ni oss vara snälla och förstående.”

”Ni ber oss vara transparanta med kunderna. Men har ni varit transparanta med oss?”

Fler röster hörs som vädjar om dialog med cheferna som till synes undviker att svara.

Arbetsgivarsidan svarar istället dagarna efter med en egen video som också visas på nouvelobs.com. Air France-direktören Pierre Olivier Bandet framträder och beklagar hur arbetstagarsidans film tolkats. Han intygar att man lyssnat till motpartens representanter och också haft en timslång dialog.

”Jag bekräftar att Air France ledning prioriterar den sociala dialogen.”

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna