”Krångligt att söka rättshjälp för arbetstagare på landsorten”

2019-09-19 00:00 Hanna Larsson  
Enligt Stefan Flemström är den största utmaningen med bristen på arbets­rätts­specia­lister ute i landet att det kan bli krångligt för arbetstagare som söker rättshjälp. Foto: Jörgen Appelgren

Storstad. Advokat Stefan Flemström i Täby utanför Stockholm är en av dem som märker av bristen på specialister inom arbetsrätt utanför storstäderna.

Han representerar bland annat arbets­tagare som inte är fackligt anslutna, och klienterna kommer från hela landet. Men han ser inte avstånden som något större problem.

– Det mesta tas via telefon, det gäller även klienter som sitter i Stockholmsområdet, säger han.

När målet ska upp i rätten måste han såklart vara på plats, och då kan resan bli lång.

– Men det brukar inte klienten tycka är någon större sak. Även om processen drivs i Luleå tingsrätt be­höver jag bara åka dit två gånger, och det är inga pengar i sammanhanget, säger Stefan Flemström.

Om en enskild arbetstagare an­litar en advokat kan tvisten antingen föras i tingsrätten på arbetstagarens hemort, eller där arbetsgivaren har sitt säte. Eftersom många arbetsgivare har verksamhet ute i landet, men sätet i en storstad, händer det att tvisten förs i Stockholm. Då blir det i stället klienten som får resa.

– Det brukar inte heller upplevas som ett problem. Resan kostar ofta mindre än ansökningsavgiften, säger Stefan Flemström.

Enligt honom är den största utmaningen med bristen på arbetsrättsspecialister ute i landet att det kan bli krångligt för arbetstagare som söker rättshjälp. Som exempel tar han ett mål i Ångermanlands tingsrätt där en arbetstagares behov av ett ombud i Stockholm ifrågasattes.

– Man tyckte att det borde gå att hitta en advokat på närmare håll. Men det fanns ingen som var specialiserad på arbetsrätt. Till slut blev det en advo­kat i Stockholm, men arbets­tagaren fick ingen ersättning för advo­katens resekostnader och spilltid, säger Stefan Flemström.

Stefan Flemström

Har arbetat som advokat sedan 1993.

Är specialiserad på arbetsrätt och kommersiell hyresrätt.

Äger och arbetar på Advance Advokatbyrå i Täby.

Bor i Täby, utanför Stockholm.

Hanna Larsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna