Kritiserat bemanningsföretag anlitas i Halland

2016-04-07 13:08  
Foto: Scanpix

Region Halland har tecknat avtal om att hyra in sjuksköterskor från Ungern och Litauen via företaget Orange. Vårdförbundet är kritiskt och menar att den inhyrda personalen arbetar under dåliga förhållanden.

– De får sämre villkor än de svenska sjuksköterskorna. Sjuksköterskorna från Orange får skriva på ett kontrakt som innebär att de måste betala tillbaka kostnaderna för sin utbildning i svenska språket, för resorna, ansökan om svensk legitimation och boendet. Dessutom får de ingen pension i sitt hemland., säger Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbundet Halland till tidningen Vårdfokus.

Samtidigt uppger Vårdförbundet att de har varit med och sett till att det har tecknats "avtalsliknande villkor" med arbetsgivaren för sjuksköterskorna, och att Vårdförbundet ska få följa upp hur det fungerar.

Oranges personalchef i Sverige, Lars Hezsö, håller inte med om att det skulle vara dåliga villkor.

– Sjuksköterskornas bruttolön är mellan 28 000 och 30 000 kronor. Efter avdragen för resor, boende och andra omkostnader får de ut mellan 18 000 och 19 000 kronor netto. I Ungern får en sjuksköterska ut cirka 5 000 kronor, säger han till Vårdfokus.

Enligt Vårdfokus har det varit problem för sjuksköterskor i andra delar av landet som arbetat tillsammans med Oranges hyrsjuksköterskor, främst på grund av att det inte har behärskat svenska. Det har också lett till extra arbete för de svenska sjuksköterskorna, som har fått sköta administrationen också för Oranges personal.

Region Halland hyr in fem till tio sjuksköterskor från Orange.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen