Kritisk präst får behålla jobbet tills vidare

2018-08-08 12:19 Mikael Kindbom  

Prästen skrev en kritisk bok om Svenska Kyrkan och blev avskedad har vunnit en delseger. Nu har tingsrätten bestämt att hon ska få behålla jobbet i avvaktan på dom.

Prästen har varit öppen med sitt missnöje med arbetsgivaren under en längre tid. Hon har uttryckt oro för Svenska Kyrkans färdriktning i allmänhet och anklagat den för att inte våga ta ställning mot islam i tillräcklig utsträckning.

Prästen kritiserades av arbetsgivaren när hon sommaren 2016 startade en Facebook-kampanj till stöd för förföljda kristna.

Men droppen för arbetsgivaren blev när hon gav ut en bok, där hon beskriver hur hon mobbats och trakasserats av arbetsgivaren.

Arbetsgivaren avskedade prästen på grund av illojalitet och grovt åsidosättande av sina åligganden. Församlingen i södra Storstockholm hävdar att bokprojektet utgör en bisyssla som prästen underlät att informera arbetsgivaren trots att hon var skyldig till det. Enligt arbetsgivaren har boken väckt vrede och sorg både hos församlingen och bland församlingens medlemmar vilket man lagt till grund för avskedandet.

Prästen vände sig till Södertörns tingsrätt för att få avskedandet ogiltigförklarat och begärde intermistiskt att anställningen skulle bestå tills tvisten slutligt avgjorts. För att ett sådant yrkande ska bifallas krävs att ”övervägande skäl talar för att det inte ens har förelegat saklig grund för uppsägning”.

Och det har nu tingsrätten kommit fram till att det inte gör utifrån den utredning som hittills lagts fram. Därför får prästen behålla jobbet tills vidare. 

Beslutet har överklagats till Arbetsdomstolen.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna