Arbetsrätt

Krokomchef överklagar dom om självmord

Enhetschefen i Krokoms kommun anser inte att han orsakat socialsekreterarens självmord. Han anser också att han levt upp till arbetsmiljölagens krav.

Publicerad

När chefen fick veta att socialsekreteraren och hans närmaste chef hade svårt att samarbeta försökte chefen överbrygga deras konflikt genom att prata med dem. När socialsekreteraren blev sämre såg chefen till att han fick kontakt med företagshälsovården.

Chefen ansåg att det inte var möjligt att omplacera sekreteraren förrän han mådde bättre. Den mobbningsutredning han gjorde ledde till bedömningen att det inte förekom kränkande särbehandling på arbetsplatsen.

Enhetschefens ombud, advokat Andreas Victor, skriver att med facit i hand inser chefen att man kan säga att han borde ha agerat annorlunda. Men han anser att han levde upp till arbetsmiljölagens krav.

Chefen hävdar att han inte varit drivande i frågan om varslet om avskedande. Hans kunskaper i arbetsrätt är begränsade och en särskild avdelning inom kommunen har ansvaret för arbetsrättsliga frågor.

Överklagandet avslutas med att chefen medger att situationen på arbetsplatsen säkert medverkade till socialsekreterarens självmord. Men han anser inte att han genom vårdslöst beteende har orsakat det. Han vill att hovrätten ändrar tingsrättens dom och ogillar åtalet.

Det är Hovrätten för nedre Norrland som ska bedöma överklagandet.

Den andra chefen, som också dömts för vållande till annans död, har ännu inte överklagat domen.