Arbetsrätt

Kvinna diskriminerades
efter graviditetsbesked

En jurist/inkassohandläggare på Auktoritet Inkasso nekades löneförhöjning efter att hon berättat att hon var gravid. </br>Nu får kvinnan 50 000 kronor i diskrimineringsersättning och allmänt skadestånd efter en dom i Arbetsdomstolen.

Publicerad

Kvinnan anställdes som jurist/inkassohandläggare på Auktoritet Inkasso AB i början av 2011. På våren samma år talade hon om för arbetsgivaren att hon var gravid. Barnet skulle födas i september. När provanställningen skulle övergå i en tillsvidareanställning diskuterade hon med bolagets vd om en löneförhöjning på 2 500 kronor. En kort tid efteråt fick hon besked om att det inte skulle bli någon löneförhöjning.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämde bolaget inför Arbetsdomstolen och hävdade att kvinnan blivit utsatt för könsdiskriminering när bolaget inte fullföljde avtalet om löneförhöjning.

Bolaget hävdade att det inte slutits något avtal om löneförhöjning och att det inte fanns ekonomiska förutsättningar för det. Vd:n som förde samtalet med kvinnan hade heller ingen befogenhet att utlova löneförhöjningar utan koncernchefens godkännande, hävdade bolaget. Arbetsgivarsidan förnekade att kvinnan könsdiskriminerats på grund av sin graviditet. Ingen på bolaget fick någon löneförhöjning på grund av det dåvarande ekonomiska läget, framhöll bolaget.

Kvinnan upplevde dock att hon blev könsdiskriminerad. Hon kallades till ett möte med koncernchefen efter att hon berättat om graviditeten. Koncernchefen ska under mötet uttryckligen ha hänvisat till hennes förväntade föräldraledighet. Flera gånger fick hon försäkra att hon inte visste om att hon var gravid när hon anställdes. Koncernchefen frågade henne om hon ville ha löneförhöjning för att lura staten på pengar. Kvinnan upplevde koncernchefen som så aggressiv att hon började gråta. Koncernchefen avslutade mötet med att säga att om hon inte accepterade beslutet fanns det andra som ville ha hennes jobb.

DO åberopade en mejlkonversation mellan kvinnan och bolagets vd efter mötet som bevis för att koncernchefen uppgivit den planerade föräldraledigheten som ett argument för att neka henne löneförhöjningen. I ett av mejlen skriver kvinnan: "Nog för att det är bra att han är ärlig men hur ska jag tolka det när han säger att jag ska vara glad att jag över huvud taget fick en tillsvidareanställning och om det inte duger så kan han lika gärna se till det inte blir av. Skulle nästan hellre se att han ljög lite istället för att säga rakt ut på det sättet som han gör, för det känns så fruktansvärt hemskt att vara gravid just nu."

Arbetsdomstolen anseratt ett bindande avtal om löneförhöjning slöts med kvinnan. Domstolen har inte hittat något i utredningen som ger anledning att ifrågasätta hennes uppgifter om den överenskomna löneförhöjningen. Arbetsdomstolen kommer fram till att kvinnan även har könsdiskriminerats. Bolaget har inte lyckats visa att det enbart var den ekonomiska situationen som var skälet till kvinnans uteblivna löneförhöjning. Eftersom enbart kvinnor kan bli gravida har beslutet att inte fullfölja avtalet haft ett direkt samband med hennes kön, slår domstolen fast.