Kyrkoherde får stå sitt kast

2013-10-09 15:28 Ann Norrby  

Mitt i natten skrev kyrkoherden under uppsägningen. Även om hon var pressad då, blev hon inte provocerad, anser Arbetsdomstolen.

Kyrkoherden anställdes 2008 i Bräcke Revsunds pastorat. En kväll i augusti 2010 kallades hon till ett möte med tre representanter för församlingen. Församlingen ville komma överens med henne om att hon skulle sluta.

Vid midnatt avbröts mötet och församlingens representanter åkte iväg. Men kyrkoherden kallade tillbaka dem och ett par timmar senare undertecknade hon sin uppsägning. Drygt tre veckor senare ångrade hon sig. Kyrkoherden hävdade att hon provocerats till att säga upp sig. När detta inte accepterades av församlingen, stämde hon arbetsgivaren.

Tingsrätten höll med henne, men pastoratet överklagade domen.

Arbetsdomstolen ifrågasätter inte att kyrkoherden kände sig pressad under mötet. Men hon hade kunnat be om betänketid innan hon skrev under överenskommelsen och det var hon själv som kallade tillbaka församlingsrepresentanterna. Domstolens majoritet anser inte att arbetsgivaren bröt mot god sed eller agerade på något annat sätt otillbörligt. Detsamma gäller för att församlingen inte lät henne ångra sig tre veckor senare.

Domstolens majoritet anser att överenskommelsen från augustinatten är bindande för kyrkoherden. Två av ledamöterna anser dock att hon blev provocerad att säga upp sig och att församlingen därför inte följt god sed.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna