Långtidsutredningen: Hellre avgifter än turordning

2011-02-02 15:02 Lena Gunnars  

Långtidsutredningen föredrar uppsägningsavgifter i stället för turordning. Det gör varken IF Metall eller Svenskt Näringsliv. – Förslaget är från en teoretisk verklighetsbild, säger Stefan Löfven, ordförande för IF Metall.

Professor Pierre Cahuc vid Ecole Polytechnigue i Paris kom i sin forskningsrapport fram till att turordningsreglerna ska avskaffas och att arbetsgivaravgifterna anpassas till uppsägningar. Förslaget ingår i långtidsutredningen, vars huvudbetänkande presenterades i dag.


– Det är lite svårt att veta vad utredarna är ute efter när de säger att man måste minska skillnader mellan visstidsanställningar och tillsvidareanställningar till exempel, säger Stefan Löfven.


Han är dock säker på att IF Metall aldrig kommer att gå in i resonemang om en ordning där arbetsgivaren helt får bestämma för att skapa ”full flexibilitet” på arbetsmarknaden.


Christer Ågren, vice ordförande för Svenskt Näringsliv, menar att ett införande av uppsägningsavgifter vore förödande inte minst för den konkurrerande sektorn.


Men Ågren är i det stora hela nöjd med långtidsutredningen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna