Lärarna får mer – i år

2012-09-27 11:32 Elisabet Örnerborg  
Det fyraåriga avtalet ger 4,2 procent i löneökningar för lärarna. Foto: Scanpix

Lärarna ville ha tio tusen kronor mer och att ett första steg skulle tas i den här avtalsrörelsen. I går kväll sa de ja till 4,2 procent i år. Nästa år får de nöja sig med löneökningar som alla andra och de följande två åren är sifferlösa. - Det här steget måste följas av flera, skrev Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström i sin blogg klockan 19.33.

Det fyraåriga avtalet ger 4,2 procent i löneökningar från den 1 april i år. Det är klart mer än industrinormens 2,6 procent. Men redan nästa år får de nöja sig med samma löneökningar som alla andra även om överenskommelsen säger "minst industrimärket". Det råder ju fredsplikt på lärarfronten i tre år. Det är först avtalets fjärde år som går att sägas upp.

- Vi är mycket nöjda att efter denna utdragna förhandling ha fått till ett längre avtal som ger oss lugn och ro, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsråd, i ett pressmeddelande.

Hon är också nöjd med att avtalets år tre och fyra är sifferlösa.

- Inslaget med sifferlösa år ger ett efterlängtat utrymme för lokal lönebildning och möjlighet att satsa särskilt på skickliga lärare. Vi hoppas att det ska leda till en ökad lönedifferentiering bland lärarna där goda insatser premieras, säger Ingela Gardner Sundström.

Överenskommelsen innebär också att en partsgemensam grupp ska arbeta med frågor kring individuell och differentierad lön, en annan grupp ska titta närmare på lärares arbetssituation och arbetstid.

Lärarförbundet ser det här avtalet som ett första steg mot att höja läraryrkets attraktivitet, även om det är långt ifrån de nivåer som behövs för att mota den nationella lärarkrisen. Vi fortsätter vårt intensiva arbete för en långsiktig uppvärdering av yrket, i lokala förhandlingar, i diskussioner med politiker och på debattsidorna, menar förhandlingschef Mathias Åström.

Även Lärarnas riksförbund talar på sin webb om att det här avtalet är en början till en uppvärdering av läraryrket. Där finns också de 4,2 procenten omräknade i pengar: i snitt innebär avtalet 1 100 kronor mer per månade för landets cirka 200 000 lärare.

Det återstår alltså 8 900 kronor för att nå lärarnas mål.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna