Arbetsrätt

”Las missgynnar inte unga”

- Det är en myt att lägre ingångslöner skapar låg ungdomsarbetslöshet. Likaså att Las generellt missgynnar unga. Det menar Unionens förbundsekonomer Jonas Olofsson och Elisabeth Åberg i en debattartikel på SVTs webbsajt Debatt.

Publicerad

”Enligt arbetsgivarna är Las något som diskriminerar unga på arbetsmarknaden. I verkligheten får den sist anställde inte alltid gå först vid uppsägningar.

Enligt Las ska både anställningstid och kvalifikationer bedömas. Kvalifikationerna för jobbet måste finnas om man ska få vara kvar. Resultatet blir inte sällan att yngre blir kvar, medan personer med längre anställningstid sägs upp” skriver de i debattartikeln.

  Tanken att lägre ingångslöner gynnar ungdomar bemöter de båda förbundsekonomerna med exempel på länder med låga ingångslöner och hög ungdomsarbetslöshet – USA och Storbritannien. De jämförs med Danmark, Tyskland och Norge, som har relativt höga ingångslöner men förhållandevis låg ungdomsarbetslöshet.

  Lösningarna för att minska ungdomsarbetslösheten är enligt Unionen i stället bland annat satsningar på att skapa fler och bättre jobb via kompetensutveckling och förbättrad utbildning, samt ett bättre samarbete mellan utbildningar och arbetslivet.

  Skribenterna välkomnar att regeringen satsar på fler utbildningsplatser, men skriver att det krävs mycket större insatser framöver.