Arbetsrätt

Las-utredaren väntas föreslå sex undantag

Utredaren Gudmund Toijer ska senast den 31 maj nästa år lämna förslag till regeringen på hur arbetsrätten ska moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Sex personer ska kunna undantas vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Det är ett förslag som den statliga utredaren Gudmund Toijer ska ha lämnat till parterna, enligt uppgifter till Arbetsvärlden.

Publicerad

För att få göra sex undantag måste arbetsgivaren dock se till att det finns pengar till kompetensutveckling av anställda. Enligt Arbetsvärlden tänker sig utredaren att undagsrätten ska sitta ihop med krav på kollektivavtal eller en försäkring med likvärdigt innehåll som ett sådant. Kollektivavtalen eller försäkringarna ska sedan innehålla regler om avsättning av pengar till de anställdas kompetensutveckling.

De sex undantagen skulle gälla på alla arbetsplatser, oavsett storlek, skriver Arbetsvärlden. Parterna förhandlar, parallellt med den statliga utredningen om ett moderniserad arbetsrätt, om ett eget förslag. Dessa partsförhandlingar har pausat under avtalsrörelsen, men ska återupptas i augusti.