Las-utredaren väntas föreslå sex undantag

2020-01-24 10:38 Lena Gunnars  
Utredaren Gudmund Toijer ska senast den 31 maj nästa år lämna förslag till regeringen på hur arbetsrätten ska moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Sex personer ska kunna undantas vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Det är ett förslag som den statliga utredaren Gudmund Toijer ska ha lämnat till parterna, enligt uppgifter till Arbetsvärlden.

För att få göra sex undantag måste arbetsgivaren dock se till att det finns pengar till kompetensutveckling av anställda. Enligt Arbetsvärlden tänker sig utredaren att undagsrätten ska sitta ihop med krav på kollektivavtal eller en försäkring med likvärdigt innehåll som ett sådant. Kollektivavtalen eller försäkringarna ska sedan innehålla regler om avsättning av pengar till de anställdas kompetensutveckling.

De sex undantagen skulle gälla på alla arbetsplatser, oavsett storlek, skriver Arbetsvärlden. Parterna förhandlar, parallellt med den statliga utredningen om ett moderniserad arbetsrätt, om ett eget förslag. Dessa partsförhandlingar har pausat under avtalsrörelsen, men ska återupptas i augusti.    

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna