Liberalerna står bakom las-budet

2020-10-23 18:00 TT  
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Jessica Gow

Liberalerna säger ja till las-förslaget som Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK kommit överens om. Statsministern säger att regeringen ska analysera partsförslaget.

Sedan tidigare har även regeringens andra samarbetsparti Centern sagt sig stå bakom förslaget som ett alternativ till den statliga utredningen som politikerna beställt.

– Jag är övertygad om att parternas förslag kommer att vara i linje med det som Liberalerna tycker är bra, säger L-ledaren Nyamko Sabuni till Dagens industri.

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centern säger att det bra att L har samma linje som Centern.

– Vi har hela tiden sagt att vi jobbar vidare med utredningen men är beredda att lyssna på parternas förslag, säger Ådahl,

LO har däremot sagt enhälligt nej till förslaget. Men Sabuni stänger dörren till politiska förhandlingar för att lösa den frågan.

– Ska vi ta parternas överenskommelse så bör det vara fullt ut såsom parterna vill se den, inte att vi ska börja luckra upp den med nya förhandlingar i regeringskansliet. Jag välkomnar gärna en begäran från parterna. Om S skulle tycka att det är bättre än Toijer-utredningen, så är vi på, säger Sabuni.

Läs mer: ST om las-utredningen: Värst för statsanställda

Statsminister Stefan Löfven (S) noterar Liberalernas hållning och, som han beskriver det, det allt större intresset för överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK.

– Vi måste naturligtvis titta också på överenskommelsen och analysera den, men vi har fortfarande beredningen kvar att göra av utredningen som är ute på remiss. Vi ska bereda den enligt konstens alla regler, säger Löfven.

Men Löfven vill inte ta ställning till om överenskommelsen ska ersätta utredningens förslag.

– Överenskommelsen blir ytterligare ett underlag.

Han vill inte heller värdera överenskommelsen i fråga om vad den innebär för balansen mellan facken och de anställda gentemot arbetsgivarna. Han har inte studerat den tillräckligt än, säger han.

Behålla balansen

– Hela utgångspunkten är att vi ska landa i något som behåller balansen på arbetsmarknaden, där det blir ett byte bytet mellan arbetsgivarnas behov av flexibilitet och löntagarnas behov av ökad trygghet.

Han har dock uttalat sig om förslagen i utredningen som regeringen beställde. Enligt statsministern rubbar de sammantaget balansen till nackdel för löntagarna.

Utredningen och överenskommelsen

På måndag, den 26 oktober, går remisstiden ut för den utredning om en modernisering av arbetsrätten som regeringen beställde.

Statsministern och arbetsmarknadsministern har redan kritiserat den för att försvaga löntagarnas ställning på arbetsmarknaden och stärka arbetsgivarnas makt.

Enligt januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna ska utredningens förslag genomföras om inte parterna på arbetsmarknaden lyckas komma överens om nya turordningsregler och villkor för kompetensutveckling, bland annat.

För en dryg vecka sedan slöt två av de tre inblandade parterna, Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK en sådan överenskommelse. LO sade dock nej.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna