LO-förbund: Las-förslag en krigsförklaring

2020-10-23 09:11 TT  

Sju LO-förbund kallar Svenskt Näringslivs förslag i las-förhandlingarna för en "krigsförklaring". Men övriga sju förbund har inte skrivit under debattartikeln i Arbetet.

Tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv enades om en uppgörelse i förra veckan – men LO:s styrelse sade nej. Ett enkelt beslut, skriver ordföranden för sju LO-förbund i Arbetet .

"Svenskt Näringslivs slutbud visar bara att det inte går att förhandla med kniven mot strupen, med ett hot om lagstiftning där arbetsgivarna drar vinstlotten."

Bakom debattartikeln står Byggnads, Målarna, Transport, Elektrikerna, Pappers, Fastighets och Seko. LO-förbunden skriver att förslaget som tagits fram innebär en kraftigt försämrad trygghet för medlemmarna.

Läs mer: ST om las-utredningen: Värst för statsanställda

"Skulle Svenskt Näringslivs förslag bli underlag för en ny lagstiftning så är det en krigsförklaring mot LO och alla medlemmar i ett LO-förbund."

Hur eniga LO-facken egentligen är återstår att se. Övriga sju förbund inom LO har inte skrivit under debattartikeln.

LO:s beslutsfattande organ, representantskapet, röstade i veckan enhälligt nej till förslaget på las-uppgörelse. Men ett av de stora fackförbunden, IF Metall har aviserat att man inte utesluter att ansluta sig till det avtal som finns mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

Akademikerförbundet Saco meddelar att man kommer att ställa sig bakom avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, rapporterar Sveriges Radio Ekot .

Läs mer: Medlingsinstitutet nobbar las-utredningen

De anser att det är viktigt att arbetsmarknadens parter själva kommer överens om villkoren på svensk arbetsmarknad.

– Det här avtalet rör så pass stor del utav arbetsmarknaden och nu när vi från Saco ställer oss bakom så kommer ju även väldigt många medlemmar på offentligsidan att stå bakom det här. Så vi ser att vi har en bred lösning och den tycker vi att regeringen ska gå fram med, säger Sacos ordförande Göran Arrius till radion.

Saco är kritisk till vad den statliga utredningen om arbetsrätten kommit fram till.

– Alltså, vi tycker att den, på många sätt, förändrar balansen på arbetsmarknaden i alldeles för stor omfattning och vi tycker att den här utredningen bör man faktiskt kasta i papperskorgen, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna