LO-krisen på styrelsens bord i dag

2019-12-16 11:18 TT  

Det stormar internt i LO. Flera förbund har hoppat av den laddade förhandlingen med arbetsgivarna kring arbetsrätten och turordningsregler – i förlängningen en fråga som kan spräcka regeringen. I dag håller LO styrelsemöte.

När regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna enades om januariavtalet beslöts bland annat att arbetsrätten skulle göras om. Avtalet innebär till exempel att turordningsreglerna ska göras mer generösa ur arbetsgivarnas synvinkel. Fack och arbetsgivare får först chansen att enas i avtal, annars blir det lagstiftning, är hotet som starkt ogillas av främst facken. En regeringstillsatt utredning ska lägga fram sitt förslag till lag i maj 2020, så det brådskar för parterna att enas.

Läs mer: IF Metall: Alla har haft möjlighet att tycka till

I förra veckan läckte en del ut om innehållet i förhandlingarna mellan facken och arbetsgivarna, vilket fick flera LO-förbund (och även Saco-förbundet Lärarnas Riksförbund) att hoppa av. I huvudsak handlar det om protester mot att arbetsgivarna lättare ska få säga upp anställda. Det finns också mer löntagarvänligt innehåll i det preliminära utkastet, bättre förutsättningar för att hitta nytt jobb bland annat, men att begreppet saklig grund vid uppsägningar skulle tas bort är för magstarkt för flera av facken.

Läs mer: Därför lämnar Kommunal las-förhandlingarna
 

Ytterst kan hela den här frågan leda till ytterligare en regeringskris. Vänsterpartiet har sedan tidigare sagt att man kommer att fälla regeringen på just frågan om arbetsrätten om den kommer med mer arbetsgivarvänlig lagstiftning på området. Och precis som med den nyliga krisen kring Arbetsförmedlingen har Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna flaggat för att hänga på V.

I dag, med start vid lunchtid, ska LO-styrelsen, med alla förbunden närvarande, diskutera hur LO ska gå vidare i förhandlingarna med Svenskt Näringsliv.

De fem som hoppat av

De fem LO-förbund som hoppat av är Kommunal, Seko, Byggnads, Fastighets och Målarna.

Pappers valde att ställa sig utanför redan innan förhandlingarna inleddes.

TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna