Arbetsrätt

LO och Svenskt Näringsliv inte redo för omställning än

PTK började förhandla med Svenskt Näringsliv om ett nytt omställningsavtal i förra veckan. Medan förberedelserna för att motsvarande förhandlingar ska kunna komma igång mellan LO och Svenskt Näringsliv ännu inte är klara. <br/>- Vi vill förhandla i syfte att få turordningsregler som bättre motsvarar företagens behov, säger Christer Ågren, Svenskt Näringsliv.

Publicerad
Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren. Foto: Scanpix

Nu diskuterar LO och Svenskt Näringsliv omställningsstödet i omställningsförsäkringen, den arbetslivsinriktade rehabiliteringen och kompetensutveckling i olika arbetsgrupper. Men turordningen, som är arbetsgivarnas ingång till förhandlingar om omställning, diskuteras inte. Den frågan har redan behandlats i en partsgemensam arbetsgrupp, menar Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren. Den gruppen avrapporterade för mer än ett år sedan, i juni 2011.

- Nu fördjupar vi oss i fackens krav, förklarar Christer Ågren.

Arbetsgrupperna leds av LO:s Lasse Thörn å ena sidan och Svenskt Näringslivs Sverker Rudeberg å den andra.

Renée Andersson, LO, sitter med i den arbetsgrupp som har hand om rehabiliteringsfrågan. Grupperna består av två till tre representanter för vardera parten.

- Det ska komma rapporter från alla tre partsgemensamma arbetsgrupperna i slutet av september, säger Renée Andersson.

Om sedan LO vill gå vidare och förhandla på samma sätt som PTK och Svenskt Näringsliv nu gör, återstår att se. Christer Ågren ställer sig positiv. Det är bra om samma villkor gäller i förhållande till LO:s medlemmar som till tjänstemännen, menar han.