Arbetsrätt

LO strider om en hundralapp

Foto: Scanpix

Striden inom LO gäller en hundralapp. Två styrelseledamöter från industrin reserverar sig mot kvinnopotterna. <br> – Men vi tänker inte svika kvinnorna, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Publicerad

3,5 procent i genomsnitt i löneökningar och minst 860 kronor plus en jämställdhetspott på minst 100 kronor till avtalsområden där den genomsnittliga lönen är lägre än 22 400 kronor.

– Det är styrelsens förslag, men styrelsen var inte enig, säger Wanja Lundby-Wedin på presskonferensen på förmiddagen i dag måndag.

De två ledamöter som reserverat sig har gjort det på grund av förslaget till jämställdhetspott, menar LO:s ordförande. Det är tredje gången LO-samordningen satsar på en särskild jämställdhetspott.

Både Wanja Lundby-Wedin och avtalssekreterare Per Bardh talar om att jämställdhetspotterna har haft betydelse. Att de vill fortsätta satsa på jämställda löner. Det har de stöd för, både från LO-kongressen och nu senast från LO:s representantskap. Även om den tredjedel som där diskuterades inte finns med i det förslag styrelsen nu presenterar. Den hade en funktion, att höja medvetenheten om vad värdediskriminering är och att inte alla lågavlönade är värdediskriminerade, förklarar Wanja Lundby-Wedin för Lag & Avtal efteråt. Dessutom är det upp till de olika förbunden att fördela potten som de vill.

– Vi valde att ha ett extra styrelsemöte i går kväll, säger Per Bardh.

Men utan att kunna enas om hundralappen.

I stället för Facken inom industrins 3,7 procent på ett år kräver LO-samordningen alltså 3,5 procent. Tillsammans med kvinnopotten på 100 kronor, den motsvarar 0,3 procent, och att avtalens lägstalöner höjs minst 860 kronor motsvarar det kostnadsökningar på 4,1 procent, förklarar Per Bardh.

Det är lika mycket som Facken inom industrins krav kostar. I grunden är vi eniga om att utrymmet är 4,1 procent, sen tänker sig Facken inom industrin en annan fördelning, betonar han.

– Vi ska se till att låglönegrupperna inte halkar efter och förbättra för kvinnorna, säger Per Bardh.

Nu har förbunden till i slutet på september på sig att behandla samordningsförslaget. I början på oktober fattar LO-styrelsen slutgiltigt beslut om samordningen.

LO-styrelsen

I LO:s styrelse har industriförbunden två ordinarie ledamöter: IF Metalls ordförande Stefan Löfven och GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.