Arbetsrätt

LO-TCO överklagar dom om kamerunernas löner

16 män från Kamerun anställdes av Skogsnicke AB för att plantera skog under perioden maj till oktober 2011. Men de utlovade villkoren uteblev. Förbundsjuristen Bo Villner, på LO-TCO Rättsskydd, hoppas nu på prövningstillstånd till hovrätten sedan tingsrätten beslutat att arbetsgivaren inte personligen kan ställas till ansvar för utebliven lön. Foto: TT-Bild, Privat

Förbundsjuristen Bo Villner på LO-TCO Rättsskydd har redan börjat skriva överklagandet till fredagens dom i målet om kamerunernas löner.

Publicerad

Kamerunerna fick inte den lön och det traktamente de utlovades innan de gav sig ut på den långa resan till skogsarbetet i Sverige. Skogsnicke AB hade utlovat en lön på 18 500 kronor i månaden plus 200 kronor om dagen i traktamente.

– Umeå tingsrätt ger oss rätt att det är en massa löner som inte har betalats ut. Men säger ändå att arbetsgivaren inte personligen kan ställas till ansvar, säger förbundsjuristen Bo Villner, till Lag & Avtal.

Bo Villner är ombud för den kamerun som är medlem i GS-facket. De andra sex kamerunerna har företrätts av advokater.

– Det unika med det här målet är att vi stämde personen bakom företaget Skogsnicke personligen, säger Bo Villner.

Att stämma företag leder ofta ingenstans, i det saknas det ofta pengar särskilt om det som i det här fallet har gått i konkurs.

– Det handlar ju om att få ut löner.

Bo Villner är så gott som säker på att det är det första målet där en arbetsgivare stäms personligen enligt skadeståndslagen. Därför tror han sig också om att få prövningstillstånd till hovrätten.

Överklagandet ska lämnas in senast den 20 januari.