Löfven om las-frågan: Ta det lite lugnt

2020-10-20 16:29 TT  
– Vi ska ta det lite lugnt. Vi har en process igång med utredningen, remissarbetet avslutas den 26 oktober, sedan ska det sammanställas och utvärderas, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) manar alla som vill ha svar i las-frågan att ta det lugnt. I dag har han inget svar på när regeringen kan ge besked om arbetsrätten.

I fredags bröt las-förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv (SN), PTK och LO ihop för andra gången på kort tid. SN och PTK sade ja till överenskommelsen, medan LO sade nej.

Sedan dess är den stora frågan hur regeringen ska gå vidare. Den omtvistade las-utredningen är ute på remiss och finns det inget avtal mellan arbetsmarknadens parter ska utredningens förslag bli lag, enligt januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Vad gäller?

Men nu finns också en överenskommelse som två av tre parter står bakom. Frågan är om det är ett avtal som politikerna kan gå vidare med, trots att LO hoppade av.

– Vi ska ta det lite lugnt. Vi har en process igång med utredningen, remissarbetet avslutas den 26 oktober, sedan ska det sammanställas och utvärderas, säger Löfven.

– Det är viktigt att ha respekt för de processer som vi är mitt uppe i.

Läs mer: Medlingsinstitutet nobbar las-utredningen

Löfven fick också frågan om han kan tänka sig att gå vidare med ett förslag som bara två av tre parter står bakom, men han gav inget tydligt besked.

– Vi jobbar utifrån att få en lösning som är så bred som möjligt, säger han.

Kan ta tid

Löfven kan inte heller ge något svar på när regeringen kan ge ett besked.

– Jag kan inte säga något datum, men 26 oktober är det slut på remisstiden. Men då har 57 remissinstanser – eller ännu fler – lämnat svar, så det måste ju också få läsas igenom och analyseras, säger han.

Vänsterpartiets misstroendehot hänger över statsministern, men Löfven påminner om att Jonas Sjöstedt i sin röstförklaring när han släppte fram Löfven som statsminister, sade att han skulle väcka misstroende om regeringen lade fram ett lagförslag på riksdagens bord som försämrade löntagarnas rättigheter.

– Och vi är långt ifrån att lägga något på riksdagens bord, säger Löfven.

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna