Löfven välkomnar nytt "Saltsjöbadsavtal"

2020-12-04 12:17 TT  

(Uppdaterad) Uppgörelsen om arbetsrätten mellan fack och arbetsgivare välkomnas som historisk av regeringen och samarbetspartierna. Den omdiskuterade utredningen genomförs inte. – Den här överenskommelsen är ett styrkebesked, för Sverige och den svenska modellen, säger statsminister Stefan Löfven (S).

– Vi ser det som positivt om fler förbund skulle vilja ansluta sig, säger Löfven på en digital pressträff, om uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall.

Han kallar den historisk och jämför med det så kallade Saltsjöbadsavtalet som tecknades 1938, ett huvudavtal mellan fack och arbetsgivare som formade den svenska arbetsmarknaden, fick ner antalet strejker och skapade stabilitet.

Löfven påminner om att även det avtalet, för 82 år sedan, ingicks utan att alla LO-förbund var med.

Varit framgångssaga

– Det är inget unikt och Saltsjöbadsavtalet har ju varit en framgångssaga för svensk arbetsmarknad, liksom den här överenskommelsen kommer att vara, säger Stefan Löfven.

– Lagändringarna kommer att genomföras under den här mandatperioden, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Hon tillägger att arbetet med att anpassa Lagen om anställningsskydd (Las) utifrån parternas avtal inleds omgående. Eventuella förändringar jämfört med avtalet lär mest bli tekniska, enligt Nordmark, inga förändringar i sak.

Och den omstridda statliga utredningen om Las läggs nu åt sidan, enligt Eva Nordmark.

– Nu har parterna nått en överenskommelse och då är det upp till oss att respektera den, säger statsministern.

Centerledaren Annie Lööf är även hon mycket nöjd med parternas överenskommelse. Det är också regeringens andra samarbetsparti, Liberalerna.

– Efter 40 år tar vi nu äntligen avgörande kliv mot en modern arbetsmarknad, säger Annie Lööf till TT.

Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson, Arman Teimouri, är också nöjd.

– Det är dock beklagligt att inte alla LO-förbund mäktade med ända i mål, säger han.

Tvingade fram

Annie Lööf säger även hon att den hett omdebatterade utredningen om Las kan skjutas åt sidan. Enligt Lööf var det verktyget som fick parterna att göra upp på egen hand istället för att lämna det till politiken. Utredningen var ett krav från C, och fanns med i regeringens och samarbetspartiernas avtal om samarbete och regeringsmakten.

– Jag är väldigt stolt över att utredningen från i somras har funnits med som ett tryck i bakgrunden, säger Lööf.

– Nu kommer vi att lojalt genomföra det här avtalet till punkt och pricka, säger Lööf.

Kloka slutsatser

Arman Teimouri säger att fack och arbetsgivare nu har tagit sitt ansvar, nu är det dags för politiken att fullfölja.

– De har kommit till kloka slutsatser och vi ska till att genomföra det enligt det upplägg de har, säger Teimouri.

– När gäller arbetsrätten har de kommit in med väldigt bra förslag.

Han framhåller att regeringen och samarbetspartierna måste titta lite mer på de delar som handlar om kompetensutveckling och a-kassan, inte minst för att det kommer att behövas statliga pengar till det också.

– Det är större frågor, de måste utredas. Men vi förstår att alla delar är viktiga för parterna. Nu är det politikens ansvar att hitta en bra helhetslösning, säger Teimouri.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger, i en skriftlig kommentar:

"Sverige behöver en mer flexibel arbetsrätt, med större möjlighet till att ställa om mitt i livet, där företag vågar anställa och både unga och utrikes födda får bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Liberalernas ansträngningar har lönat sig."

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen