Luftfartsverket: ”Svenska modellen fungerar bra hos oss”

2017-10-19 00:00 Lena Gunnars  

Fredrik Josefsson, förhandlingschef på Luftfartsverket, ser ingen fara med de föreslagna förändringarna för luftfartstrafiken i Europa, som bland annat rör begränsningar av strejkrätten i vissa situationer. – Under ett gällande kollektivavtal finns ingen strejkrätt, säger han.

Förhandlingar pågår just nu mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet om de före­slagna ändringarna i EASA:s grund­förordning. Där föreslås att överflygande trafik inte ska påverkas av ett lands strejk.

Parallellt har Luftfartsverkets internationella organisation Canso inlett ett samarbete med den lobbyorganisation inom flygtrafiken som under flera år bland annat arbetat för ett införande av minibemanning av flygledare under konflikter.

Enligt Fredrik Josefsson har Luftfartsverket svarat den internationella organisationen att den svenska modellen fungerar väl.

– Vi tycker att den svenska modellen fungerar för oss och hanterar den här frågan. Vi har framfört att vi inte har något problem med några strejker. Det var väldigt länge sedan det var någon sådan bland flygledarna i Sverige, säger Fredrik Josefsson.

Han konstaterar att det under gällande kollektivavtal inte finns någon strejkrätt. Då råder fredsplikt.

– Den svenska modellen fungerar bra hos oss. Jag tycker att det blir överdrivet att ställa Canso mot oss i denna fråga, säger Fredrik Josefsson.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna