Arbetsrätt

Lurades med falska jobb

LO har anmält Uniflex för att ha lurat sina anställda med påhittade uppdrag. <br/>– Bemanningsföretaget försökte på få de anställda att tacka nej till jobb som inte fanns för att slippa betala ut lön. Sådana påhitt är förödande för de seriösa företagen, säger Fredrik Ståhlberg, Handels.

Publicerad

Bemanningsanställda som för tillfället saknar uppdrag har rätt till en grundlön, en så kallad garantilön. Men om den anställda tackar nej till ett uppdrag, behöver inte bemanningsföretaget betala någon garantilön.

Fredrik Ståhlberg, ombudsman på Handels Stockholmsavdelning, fick under hösten klart för sig att ett tiotal medlemmar lurats att tacka nej till uppdrag som inte existerade och sedan fått löneavdrag.

– Att det här skedde på ett välkänt bemanningsföretag som Uniflex är synnerligen illa, säger Fredrik Ståhlberg.

Handels kunde konfrontera Uniflex med fakta, de fiktiva jobben hade skickats ut med sms och facket kunde bevisa att kundföretaget inte anlitade Uniflex under den aktuella tiden. De tio medlemmarna har nu fått betalt.

LO anmälde sedan Uniflex till auktorisationsnämnden. Uniflex, Sveriges fjärde största bemanningsföretag, tar anmälan på stort allvar.

– Vad nämnden än beslutar kommer vi att fortsätta att strama upp våra rutiner för att liknande saker inte ska hända igen, säger Uniflex vd Jan Bengtsson.

Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström tycker att det var onödigt att anmäla saken, eftersom företaget gjort vad som krävs.

– Arbetet i nämnden handlar om att höja ribban. Det finns två strategier, den ena är att varna och utesluta. Den andra är att ge en hjälpande hand. Det är viktigt att vi frågar oss vad vi som fackliga organisationer och branschorganisation kan göra för att hjälpa i stället för att stjälpa, säger han.

De auktoriserade företagen står för den största omsättningen och har merparten av alla bemanningsanställda. Men företagen som finns utanför det systemet är många. LO:s Stockholmsdistrikt gjorde en undersökning nyligen och hittade hundratals företag som var registrerade för bemanning och uthyrning hos Bolagsverket.

Statens Trafikverk i Borlänge hyrde tidigare in receptionister från Proffice, ett auktoriserat bemanningsföretag med kollektivavtal. Vid den senaste upphandlingen valde Trafikverket att anlita Perido Skills AB, som varken är auktoriserat eller har kollektivavtal.

– Perido Skills säger att de följer kollektivavtalet. Men vem gör kontrollen att de anställda har rätt villkor, undrar Unionens ombudsman Johnny Håkansson.

Han är ansvarig för Unionens bemanningsavtal och sitter med i auktorisationsnämnden.

– Statliga verk som upphandlar borde välja ett av alla de auktoriserade företagen, i stället för att bara gå efter vilket företag som är billigast, säger han.

Bemanning i siffror

2010 var 63 000 helårsanställda i bemanningsföretag, av dem var 60 000 anställda i Bemanningsföretagens medlemsföretag, eller 97 procent. Det betyder att bara 3 procent är anställda i icke auktoriserade företag.