Macchiarini-skandalen: Universitetskanslern blir av med jobbet

2016-09-06 10:07 Karin Nilsson  

Efter Macchiariniaffären petas nu Karolinska institutets styrelse. Universitetskansler Harriet Wallberg Henriksson får också gå. - Förtroendet för henne är skadat, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

På måndagsförmiddagen presenterades ännu en utredning om skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Utredningen var starkt kritisk till det som hänt på Karolinska institutet. Den tidigare rektorn Harriet Wallberg Henriksson var den som först träffade Paolo Macchiarini och försökte få honom till Karolinska institutet, KI.

Senare på kvällen kallade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson till presskonferens där hon meddelade att KI:s styrelse ska bytas ut.

– Karolinska institutet behöver en ny styrelse och regeringen har gett nomineringsgruppen i uppdrag att ta fram förslag på nya styrelseledamöter och ny ordförande, sa Helene Hellmark Knutsson.

Även förtroendet för den tidigare rektorn var skadat, ansåg forskningsministern och meddelade att Harriet Wallberg Henriksson, idag chef på Universitetskanslerämbetet, UKÄ, får lämna sin post.

– Förtroendet för henne är skadat. Jag har svårt att se att hon kan sitta kvar, säger Helene Hellemark Knutsson.

Under tiden som processen pågår kommer den gamla styrelsen att sitta kvar.

UKÄ granskar utbildningar

Universitetskanslerämbetet, UKÄ, är en myndighet som granskar kvaliteten på högskoleutbildningarna. UKÄ analyserar och följer upp utvecklingen inom högskolan och bevakar studenternas rättssäkerhet.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna