Mål A 1/11 mot SVT

2011-01-11 12:47 Elisabet Örnerborg  

Unionen var först till Arbetsdomstolen efter årsskiftet. Sveriges Television och Medieföretagen stäms för att ha brutit mot företrädesrätten. Hur det går och vilka andra mål som kommer till Arbetsdomstolen kan du följa i Lag & Avtals nyhetsbrev.

En medlem i Unionen hade jobbat hos Sveriges Television AB i femton år när hon sades upp på grund av arbetsbrist. Anställningen upphörde den 31 mars 2010. Efter det har den uppsagda rätt att först komma i fråga för eventuellt nya jobb hos bolaget i nio månader enligt anställningsskyddslagen. Men när det dök upp ett jobb som videojournalist, som hon också sökte, fick hon veta att hon inte var aktuell för tjänsten.

Unionen hävdar att hon var tillräckligt kvalificerad för att ha kommit ifråga för den tjänsten. Den som fick jobbet hade inte företrädesrätt. Unionen kräver därför ekonomiskt skadestånd motsvarande lön och 60 000 kronor i allmänt skadestånd till sin förbigångna medlem.

Årets första stämningsansökan lämnades in den 4 januari. De två följande som lämnades in dagen därpå står Elektrikerförbundet för, de gäller lärlingar som inte fått lön enligt kollektivavtalet.

Lag & Avtals nyhetsbrev har alla stämningsansökningar. Det innehåller också referat av Arbetsdomstolens domar, redovisning av förlikta och av andra skäl avskrivna mål, och ett urval överklagade tingsrättsmål. Nyhetsbrevet skickas ut till dem som prenumererar på det på onsdagar, samma dag som Arbetsdomstolen meddelar sina domar. I morgon är det dags för årets första.

En genomgång av 2010 års stämningsansökningar, vilka förbund som stämde och varför kommer i Lag & Avtal nummer 1/11, som kommer ut den 27 januari.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna