Arbetsrätt

Mall of Scandinavia anmäls för säkerhetsbrister

Efter flera års byggarbete är det dags för invigningen av shoppinggallerian Mall of Scandinavia, i Solna, på torsdagskvällen. Arbetet pågår in i det sista och arbetare larmar om totalt kaos. Foto: TT-Bild
Gallerian Mall of Scandinavia ska innehålla omkring 220 butiker. Foto: TT-Bild
Den nya jättegallerian Mall of Scandinavia ligger i Arenastaden, Solna norr om Stockholm. Foto: TT-Bild

Ett totalt byggkaos och bortplockade skyddsombud. Det larmar arbetare om inför torsdagskvällens invigning av prestigebygget Mall of Scandinavia i Solna, i Stockholm.

Publicerad

Fackförbundet Elektrikerna har anmält elsäkerhetsbrister till Elsäkerhetsverket, skriver Svenska Dagbladet.

Elektrikerna har efter en skyddsrond fattat misstankar om att ett av de många elföretag på plats inte hade behörighet för att utföra elinstallationer i Sverige. Därefter har Elektrikerna anmält detta till Elsäkerhetsverket, skriver tidningen.

– Elektrikerförbundet upptäckte elsäkerhetsbrister och gjorde en anmälan till oss. Ärendet är under utredning, säger Cia Edlund, kommunikationschef på Elsäkerhetsverket.

På torsdagskvällen klockan 20.00 sker invigningen av det omdiskuterade bygget av butiksgallerian i Solna intill Friends Arena. De omkring 220 hyresgästerna har bråttom att få klart butiker och restauranger.

Enligt en anonym uppgiftslämnare till tidningen är det totalt kaos och att situationen har förvärrats under de senaste veckorna. Nödutgångar blockeras, arbeten utförs på osäkra byggställningar och arbetare byter om och äter på bygget. Flera skyddsombud ska också ha lämnat arbetsplatsen.

Elektrikerna bekräftas att skyddsombud inte längre är kvar på Mall of Scandinavia, trots att elföretagen är kvar och jobben inte är färdigställda, skriver Svenska Dagbladet.

Nils Thorsell, regionalt skyddsombud på Elektrikerna, uppger att det är upp till 7 000 personer inblandade på bygget i Solna. Enligt reglerna bör det finnas ett skyddsombud per 25 anställda.

– Min bedömning är att arbetsmiljöarbetet är eftersatt, säger Nils Thorsell.