Arbetsdomstolen

Marginalen Bank hade fel om röjda hemligheter

Marginalen Bank hade krävt vite på två miljoner från en tidigare anställd för att oebehörigt ha röjt företagshemligheter. Men banken förlorade i AD och tvingas nu betala rättegångskostnaderna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

DOM. Arbetsdomstolen har slagit fast att det inte var fel av en säljare att mejla företagshemligheter till sin privata mejladress i samband med att han slutade från sin arbetsgivare Marginalen Bank.

Publicerad

Marginalen Bank hade stämt en tidigare anställd för att ha brutit mot företagshemlighetslagen och hade yrkat på skadestånd och vitesförbud. Skadeståndskravet var uppdelat på ett ekonomiskt skadestånd på 143 175 kronor och ett allmänt skadestånd på 200 000 kronor. Vitesförbudet var yrkat till 2 miljoner kronor. Målet avgjordes först i tingsrätten där banken förlorade, men banken överklagade till Arbetsdomstolen som nu kommuit med sin dom.
Bakgrunden är att en tidigare säljare på banken överförde information från banken till sitt eget bolag och till sin privata mejladress.

Något som har gjort fallet mer svårbedömt är att när den anställda slutade från Marginalen Bank skulle han fortsätta som samarbetspartner till banken och jobba mot samma kunder som han hade gjort under tiden som anställd för att förmedla dem till banken.


Tingsrätten gick visserligen på bankens linje om att delar av den information som den tidigare säljaren hade mejlat kunde klassas som företagshemligheter, men det räcker inte för att det ska vara ett brott mot företagshemlighetslagen. Detta mål utgick utifrån den dåvarande lagen om företagshemligheter. Sedan årsskiftet finns en ny lag.


Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev