Maria Lindh, branschchef på Biltrafikens Arbetsgivarförbund

2019-06-20 00:00 Mary Örnborg  
Maria Lindh är branschchef på Biltrafikens Arbetsgivarförbund inom Transportföretagen. Foto: Privat

GULDKLOCKAN. Förra året befann sig Maria Lindh i Bryssel under några månader. En av hennes uppgifter var att försöka påverka politiker i Europaparlamentet. Hon bedrev även lobbning mot den svenska representationen i Bryssel och departement i Sverige.

– Månaderna i Bryssel är utan tvekan höjdpunkten i min karriär.

Vad lärde du dig under din tid i Bryssel?

– Hur värdefullt det är att nätverka på plats. Skillnaden är stor mellan att möta parlamentariker och politiskt sak­kun­niga i parlamentet på plats, jämfört med att försöka få fram budskap via mejl. Dessutom får man veta vad som är på gång snabbare än annars.

Inom kort kan du fira 20 år på Transportföretagen. Vad är främsta skälet till att du stannat så länge på samma ställe?

– Under de första 15 åren trivdes jag jättebra med mina arbetsuppgifter som förhandlare och rådgivare inom arbetsrätt. Men sedan började jag fundera på om det inte var dags att byta jobb.

– I samma veva kom ett erbjudande från min arbetsgivare att börja jobba med något helt annat – näringspolitik. Jag tackade ja och började som branschchef för Biltrafikens Arbetsgivareförbund i juni 2016. Det är ett avgörande skäl till varför jag stannat så länge.

Hur hamnade du på Transportföre­tagen från första början?

– Det var av en slump. Jag såg en annons och tyckte att det lät spännande att förhandla, sökte och fick jobbet.

Hur ser dina arbetsdagar ut i dag?

– Jag arbetar fortfarande med EU-bevakning av vägtransportsektorn. Arbetet innebär att jag besöker företag för att inhämta infor­mation om vad de vill att vi ska påverka, att ha kontakt med och för­söka påverka politiker samt kontakt med myndigheter angående regel­givning.

Mary Örnborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna