Arbetsrätt

Metall kräver två miljoner i skadestånd

Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Volvo Powertrain fortsätter att hyra in personal på ett olagligt sätt, anser IF Metall. Fackförbundet kräver återigen två miljoner i skadestånd.

Publicerad

I december förra året ville Volvo Powertrain förhandla om behovet av inhyrning första kvartalet i år. Företaget ville inte precisera hur många som skulle hyras in, utan bara att det skulle vara som mest 300. Detta accepterade inte verkstadsklubben och parterna kom heller inte överens i de centrala förhandlingarna. Därför stämde IF Metall företaget.

Tidigare fanns det ett lokalt kollektivavtal med en maxgräns för hur många företaget fick hyra in. Avtalet sades upp av Volvo Powertrain och det slutade att gälla förra hösten. Därefter har företaget förhandlat om inhyrningen kvartalsvis, men utan att ange exakt hur många som ska hyras in eller på vilka avdelningar de ska arbeta. För kvartal 2 angavs att som mest 450 personer skulle hyras in och för kvartal 3 som mest 650.

Denna ordning accepteras inte av IF Metall. Fackförbundet anser att Volvo Powertrain fortsätter att bryta mot paragraferna 11 och 38 i medbestämmandelagen. Reglerna är till för att facket ska kunna bedöma om det är rimligt att hyra in så många som företaget vill. Facket ska också få inflytande över förhållandena för inhyrningen. För att följa reglerna krävs att facket får veta exakt hur många som ska hyras in, vilken utbildning och erfarenhet de har samt var de ska placeras.

Även denna gång yrkar IF Metall två miljoner kronor i allmänt skadestånd.