Arbetsrätt

Ministern efter hyvlingsdomen i AD: – Jag är bekymrad

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson efterlyser mer kunskap och vill samtala med parterna inom handeln. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson efterlyser mer kunskap och vill samtala med parterna inom handeln. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson oroas av hyvlingsdomen. Nu bjuder hon in facket och arbetsgivare inom handeln för samtal, rapporterar tidningen Arbetet.

Publicerad

I slutet av november fattade Arbetsdomstolen, AD, ett beslut om så kallad hyvling. Enligt AD gjorde arbetsgivaren, Coop Forum, rätt när de sänkte sysselsättningsgraden för flera anställda. Detta trots att de anställda skrev på sina avtal under protest. Nu oroas arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) av effekterna på arbetsmarknaden.

– Jag är bekymrad. Vi har brist på människor på många håll, vi har jobb som inte tillsätts. Då är det ett problem att människor tvingas gå ner i arbetstid – det är ju svårt att kombinera det gamla jobbet med andra jobb på deltid, säger hon till tidningen Arbetet.

Ylva Johansson efterlyser mer kunskap och vill samtala med parterna inom handeln.

– Men jag vill skaffa mer kunskap innan jag drar slutsatser av domen. Jag kommer att ta kontakt med Handels, Svensk Handel och KFO för att höra deras syn på den. Och jag vill veta hur de ser på möjligheten att lösa problemet avtalsvägen.

Mer om konsekvenserna efter hyvlingsdomen kan du läsa i kommande numret av Lag & Avtal.