Arbetsrätt

Mutanklagades efter krav på kollektivavtal

Djurfoderförsäljaren Animail avskedade en lagerarbetare som anklagas för att ha tagit emot mutor. Men egentligen ville företaget bara bli av med en obekväm anställd som begärde kollektivavtal. Det hävdar Handels, som nu stämmer Animail på 750 000 kronor.

Publicerad

Animail AB i Stockholm säljer djurfoder och tillbehör på nätet och har haft en överenskommelse med en lokal jaktklubb om att klubben får det foderspill som blir när säckarna går sönder. Jaktklubben har sedan några år tillbaka gett lagerarbetarna 2-3 backar öl som tack för att de gjorde i ordning fodret.

Animail har nu avskedat en lagerarbetare som anklagas för att ha tagit emot mutor när han accepterade ölen. Detta trots att jaktklubben har gett öl till lagerarbetarna även innan han började på företaget.

Handels hävdar att avskedandet egentligen beror på att den anställda tillsammans med övriga lagerarbetare har begärt att Animail ska teckna kollektivavtal. Något som inte mottogs väl av företagsledningen, enligt förbundet.

Avskedandet är därför en kränkning mot föreningsrätten, anser förbundet och kräver 250 000 kronor i allmänt skadestånd till den avskedade. Det finns inget skäl för avskedande eller ens saklig grund för uppsägning enligt Handels, som också kräver allmänt skadestånd på 150 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd, samt ekonomiskt skadestånd på 24 000 kronor i månaden från den 2 september 2013 fram till att målet förhandlas i AD.

Förbundet kräver dessutom 250 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del. Ombud är LO-TCO Rättsskydds förbundsjurist Bo Villner.