Mutmisstänkt tolk i AD

2010-11-16 08:07 Elisabet Örnerborg  

Arbetsdomstolen har avsatt fyra dagar för ett mål om en tolk som avskedats, anklagad bland annat för att ha tagit mutor. I dag, tisdag, börjar huvudförhandlingen.

Tolken har brustit mot sin tystnadsplikt, begärt och fått pengar av sina klienter och utnyttjat flyktingar som obetald arbetskraft. Det menar Krokoms kommun som därför avskedat tolken.

Kommunen hade inte rätt ens att säga upp honom menar fackförbundet SKTF. Den avskedade hade arbetat som tolk och assistent på kommunens flyktingmottagning i 14 år när han stängdes av. Motivet var en intern utredning om bland annat brott mot tystnadsplikten, som tolken också polisanmäldes för. Förundersökningen lades dock ner av åklagaren eftersom brottet inte kunde styrkas. Kommunen har heller inte försökt omplacera tolken.

SKTF kräver att Arbetsdomstolen ska ogiltigförklara avskedandet och att tolken ska få 150 000 kronor i allmänt skadestånd.

LO-TCO Rättsskydds förbundsjurister Lena Isenstam och Malin Wulkan för mannens talan för SKTFs räkning.

Sveriges Kommuner och Landstings arbetsrättsjurist Göran Söderlöf för kommunens talan. Fyra dagar väntas huvudförhandlingen ta, men den fjärde dagen, fredag, är en reservdag.

En anledning till att rättegången kommer att pågå så länge är det stora antalet vittnen. Facket har kallat 8 vittnen och kommunen 21. Flera vittnesförhör kräver också tolk; arabisk, serbokroatisk och persisk tolk har anlitats.

Huvudförhandlingen leds av Arbetsdomstolens nya ordförande Karin Renman.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna