Arbetsrätt

”Mycket allvarligt hota parterna till en uppgörelse”

TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom. Foto: Jörgen Appelgren

(Uppdaterad) Förslagen i överenskommelsen mellan S, C, MP och L när det gäller arbetsrätten välkomnas inte av fackliga parter: "Om det stämmer att man gjort upp om att försöka hota parterna till en uppgörelse är det mycket allvarligt", säger TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom.

Publicerad

Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund är nu beredda att släppa fram Stefan Löfven, S, som statsministerkandidat.

De fyra partierna enas i ett sakpolitiskt förslag, som presenterades på fredagseftermiddagen, om att arbetsrätten ska utredas. Turordningsreglerna föreslås ändras genom utökade undantag från reglerna. En utredning ska göra en översyn, men syftet är att öka flexibiliteten för de små och medelstora företagen.

De fyra parterina vill först ge arbetsmarknadens parter en chans:

"Om parterna når en överenskommelse om hur las ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen i stället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag".

Det får TCO:s Samuel Engblom att reagera. Han fortsätter, enligt TT:

"Att ändra turordningsreglerna löser inte något viktigt problem på den svenska arbetsmarknaden men öppnar upp för godtycke och underminerar viktiga kollektivavtal om trygghet för den som blir av med jobbet".

Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega, är däremot positiv - inte minst till trycket på parterna:

"Det är bra att politiken nu tar tag i las-frågan och föreslår förändringar. Även om vi hade önskat mer omfattande förslag med en kortare tidplan. Men vi konstaterar att man nu aviserar att det blir ett tydligt utökade undantag från turordningsreglerna och dessutom lägre kostnader vid uppsägningar, särskilt för mindre företag. Även om detta inte löser företagens alla problem med las så är det ett viktigt steg i rätt riktning. Vi tror att det kommer att förbättra arbetsmarknadens funktionalitet och att det kommer att leda till fler anställningar där fler kan komma i jobb".

- Vi tror också att de föreslagna förändringarna kommer att vara det nödvändiga tryck som behövs för att arbetsmarknadens parter ska kunna träffa en överenskommelse om modernisering av las. Jag är övertygad om att detta kommer att leda till att parterna tar ett samlat grepp över las och frågorna kring omställning och kompetensutveckling. Därför är vi också beredda att så snart som möjligt medverka i sådana partsförhandlingar, skriver Stefan Koskinen i ett pressmeddelande.

"Behovet av förändring gäller hela las och inte bara turordningsreglerna", kommenterar Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

"Skrivningarna om arbetsrätten inger oro och vi kommer att hålla frågan under noggrann uppsikt. Med uppgörelsen finns dock en möjlighet för parterna att hitta en överenskommelse som kan vara långsiktigt hållbar och hålla politikerna borta från arbetsrätten", skriver LO på sin Twittersida.

Journalistförbundets vice ordförande Ulrika Hyllert oroas över ingreppen i arbetsrätten:

– I överenskommelsen finns en tydlig politisk vilja som utmanar fackföreningsrörelsen, inte minst när det gäller turordningsreglerna. Det här är ingen önskelista för ett fackförbund. Varken vi eller arbetsgivarsidan vill ha sådana här beställningar från politiker – vi vill förhandla med varandra och hitta lösningar genom kollektivavtal, säger hon till tidningen Journalisten.

Läs hela förslaget här.