Arbetsrätt

Nej till slumpmässiga alkotester

Arbetsgivaren kan få veta vilka mediciner eller droger som du har tagit de senaste månaderna. Allt som krävs är några hårstrån, som skickas till laboratorier i USA. Foto: Jörgen Appelgren

Datainspektionen säger nej till ett utbyte av information om resultatet av en större mängd slumpmässiga alkoholtester.

Publicerad

Gävleborgs landsting har som mål att införa slumpmässiga alkoholstester i stor skala. Målsättningen är att 25 procent av personalstyrkan ska testas varje år. Testerna ska utföras av Företagshälsovården som sedan ska lämna uppgifter om resultatet till landstinget.

Men där säger Datainspektionen stopp.

- Det är inte tillåtet för landstinget att hämta in uppgifter från företagshälsovården om alkoholholtesterna bara för att det i ett senare skede eventuellt kan bli aktuellt med rehabilitering av arbetstagaren, säger Oskar Öhrström, som lett Datainspektionens granskning, i ett pressmeddelande.

Uppgiften om testresultatet anses vara för känsligt i personuppgiftslagens mening och har därför strängare krav på vad som får samlas in och registreras. Den typen av uppgifter får bara förmedlas om det gäller arbetsgivarens skyldigheter när det gäller rehabilitering av anställda med alkoholproblem.

Om de storskaliga alkoholtesterna är olagliga i sig är en arbetsrättslig bedömning som Datainspektionen inte tittat på.