Norwegian stämmer norskt pilotfack till AD

2014-01-08 12:13 Elisabet Örnerborg  

Det norska flygbolaget och det norska pilotfacket är oense om villkoren för de 156 piloter som har sin bas på Arlanda. Norwegian Air Norway AS vill att Arbetsdomstolen slår fast att svensk rätt gäller för dem fullt ut.

Årets första stämningsansökan till Arbetsdomstolen kommer från Norge. Det är det norska flygbolaget Norwegian Air Norway AS inklusive svensk filial under registrering som stämmer det norska pilotfacket Norwegian Pilot Union. Flygbolagets båda ombud, advokaterna Stefan Wendén och Ebba Valberg Snygg finns dock i Malmö.

Fram till november förra året gällde ett gemensamt kollektivavtal för norska, danska och svenska piloter som Norwegian Air Norway AS moderbolag tecknat med den norska centralorganisationen Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, där Parat, som organiserar piloter och kabinanställda ingår. Norwegian Pilot Unionen ingår i sin tur i Parat.

Den 2 november skedde en verksamhetsövergång, flygbolaget tog över moderbolagets piloter. Den dagen hade facket varslat om pilotstrejk om inte det gemensamma kollektivavtalet förlängdes och moderbolaget stod kvar som avtalspart. Det norska pilotfacket ville motverka fragmentering för att kunna fortsätta ha koll på anställningstrygghet, arbetstider och säkerhet.

Medlare tillsattes och en överenskommelse träffades där det gemensamma kollektivavtalet delades upp i tre separata avtal – ett norskt kollektivavtal för de cirka 400 piloterna som har sin bas i Olso, ett danskt för de cirka 120 piloterna med bas i Köpenhamn och ett svenskt för de 156 piloterna med Arlanda som bas.

Den här tvisten handlar om det svenska kollektivavtalet, vars avtalsparter är Norwegian Air Norway AS å ena sidan och Norwegian Pilot Union å den andra. Avtalet är ofullständigt på några punkter och flygbolaget vill nu att Arbetsdomstolen ska fastställa att det norska huvudavtalet, som förut delvis ingick i det gemensamma kollektivavtalet, inte är en del av det svenska kollektivavtalet. Flygbolaget vill också att domstolen ska slå fast att det är svensk rätt som ska gälla när det svenska kollektivavtalet ska tolkas och tillämpas.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna