Nu leder tjänstemännen med 10 000 kronor

2012-10-24 12:29  
Foto: Colourbox

LO jämför arbetares medellön med tjänstemäns och upptäcker att lönegapet har ökat. Det är för första gången mer än 10 000 kronor. - Nu kraftsamlar vi inför kommande avtalsrörelser för en mer rättvis lönebildning med minskande löneskillnader, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Medellönen för arbetare var förra året 22 800 kronor medan den för tjänstemännen var drygt 32 800 kronor. Det visar LO:s rapport "Löner och löneutveckling år 2010-2011" som publiceras i dag, onsdag. Den löneskillnaden på mer än 10 000 kronor vill LO alltså minska.

Nyligen beslutade LO:s styrelse om att samordnas kring en låglönesatsning i den kommande avtalsrörelsen. De tänker kräva att alla som tjänar mindre än den genomsnittlige industriarbetaren ska få löneökningar med samma krontalsbelopp som industriarbetarna. De tänker också kräva att avtalens lägstalöner höjs med samma krontal. För alla som tjänar mer än den genomsnittlige industriarbetaren ska löneökningen vara i procent.

Detta enligt enkel matematik, att räkna samma procent på låga som på höga löner, ökar ju gapet vartefter.

LO har räknat ut att den genomsnittlige industriarbetaren i dag tjänar 25 000 kronor i månaden. När de nu har räknat ut medellönen för arbetare ingår förstås industriarbetarna i kalkylen, vilket betyder att en hel del arbetare tjänar mycket mindre än 22 800 kronor. Det i sin tur betyder att gapet inom LO rör sig om flera tusen i månaden. Men i dag fokuserar LO på gapet till tjänstemännen.

- Det är inte rimligt att arbetarnas löner ska vara så mycket lägre än tjänstemännens, säger Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

32 800 i medellön

  • Bland tjänstemännen finns också stora löneskillnader. Många tjänar långt under medellönen.

  • På Unionens webb finns lönerekommendationer till olika yrkesgrupper om vad de kan kräva att få när de anställs. Receptionister och telefonister kan som lägst kräva 20 000 kronor i månaden, ekonomiassistenter 23 300 kronor och tandhygienister 24 100 kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen