Arbetsrätt

Nu ska Lex Laval utredas

Laval-målet handlar om blockaden mot Laval un Partneris byggprojekt vid ett skolbygge i Vaxholm 2004. Byggettan blockerade infarten för de lettiska byggnadsarbetarna. Nu ska reglerna om utstationering på svensk arbetsmarknad utredas för att se över hur de fungerar i förhållande till EU-rätten.

En ny parlamentarisk kommitté ska se över reglerna om utstationering på svensk arbetsmarknad. - Även om Lex Laval bara varit i kraft i två år tycker regeringen att det är lämpligt att utvärdera den, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström på en presskonferens i dag, måndag.

Publicerad

Regeringen tycker att det är snart inpå, men ändå lämpligt. Riksdagen kanske tycker något annat. Våren 2011 krävde riksdagsmajoriteten att Lex Laval skulle utredas skyndsamt och att resultatet skulle ha presenterats för en månad sedan.

Riksdagen får vänta i två och ett halvt år till. Till december 2014 ska den parlamentariska kommittén ha tagit reda vilka villkor de som utstationeras hit till Sverige arbetar under, vilka länder de kommer ifrån, hur långa perioder de är här och hur många de är.

- Claes Stråth talade om att det rörde sig om några tusen, sade Hillevi Engström.

Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth, som låg bakom utredningen som ledde fram till Lex Laval, ansåg inte att det var särskilt många som utstationerades hit. Men det kan ju vara fråga om fler nu.

Utredningen ska också titta på den så kallade bevisregeln och bestämma om den behöver förbättras. Bevisregeln har kritiserats av facken. Det räcker nämligen att den utstationerande arbetsgivaren visar papper på att de utstationerade redan har lika bra eller bättre villkor än de facket vill teckna avtal om, för att facket inte ska kunna kräva något kollektivavtal.

Arbetsmarknadsministern nämner flera gånger att det är arbetstagarsidan som säger att det är problem med utstationeringsreglerna. Men det är inte bara för deras skull den här utredningen tillsätts, påpekar hon. Till exempel är det ett problem att så få kollektivavtal har lämnats in till Arbetsmiljöverket - färre än tio.

- Det gör det svårt för utstationerande arbetsgivare att veta vad som gäller, säger Hillevi Engström.

Arbetstagarorganisationerna är skyldiga att lämna in kollektivavtal till verket om de med hot om konflikt tänker kräva att de utstationerade arbetstagarna ska omfattas av villkoren i avtalet. Reglerna måste vara förutsägbara för arbetsgivare som utstationerar, slår arbetsmarknadsministern fast. Hon meddelar att regeringen inom kort också kommer att presentera en proposition om att arbetsgivare, som utstationerar folk hit för mer än fem dagar, ska vara skyldiga att anmäla en kontaktperson till Arbetsmiljöverket.

Utredningen ska bara se över utstationeringsreglerna i förhållande till EU-rätten. Den ska inte titta på hur Lex Laval förhåller sig till mänskliga rättigheter eller ILO. Det betyder att den på intet sätt är ett svar på LO:s och TCO:s anmälan till Europarådet i somras.

Den parlamentariska kommittén får ta hjälp av arbetsmarknadens parter, Arbetsmiljöverket och Migrationsverket. Moderaten och Arbetsmarknadsutskottets ordförande Elisabeth Svantesson har utsetts till kommitténs ordförande.

- Vi vill se mer av den fria rörligheten. Sverige växer. Det är viktigt att de som kommer från andra länder har de villkor som lagen säger att de ska ha, sade hon på presskonferensen.