Nu varnas svenska EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic

2016-11-23 09:46 Calle von Scheele  

Uppdaterad) Den liberale Europaparlamentarikern Jasenko Selimovic varnas efter att ha trakasserat sin egen kanslipersonal. Han själv vidhåller sin oskuld.

Relationen mellan Jasenko Selimovic och hans personal har en längre tid varit mycket spänd. Hans kraftiga humörsvängningar och hans missnöje med personalens kompetens ska ligga bakom konflikten, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Ingen i personalen är längre i tjänst. Tre har sökt sig vidare till andra jobb och en tjänsteman är fortfarande sjukskriven. Dessutom har parlamentets ledning i samband med konflikten uppmanat hans två svenska kolleger Cecilia Wikström (L) och Fredrick Federley (C) att tänka på sin säkerhet, skriver DN.

Efter att varningen hade offentliggjorts i går kväll skickade Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm ut en skriftlig kommentar: ”Europaparlamentets beslut att ge en reprimand till Jasenko Selimovic för trakasserier av hans personal är allvarligt. Jag kommer att överlämna ärendet till Liberalernas etikkommitté.”

Kommittén ska överväga vilka konsekvenser som varningen får för Selimovic. Men vad det betyder i praktiken vill Arnholm inte upplysa om.

Till Svenska Dagbladet säger den tidigare chefen för Liberalernas kansli, Christian Juliusson, att han är tacksam för beslutet.

– Vi är glada och tacksamma för att parlamentet, med talman och jurister, har satt ner foten och tydligt sagt att detta slags trakasserier inte är acceptabla på en arbetsplats.

Det var parlamentets vice ordförande Ulrike Lunacek som offentliggjorde beslutet. Talmannen har beslutat att ge Selimovic en reprimand ”för ett uppträdande som utgjort psykologiska trakasserier mot den egna personalen.”

En varning är den lindrigaste formen av straffet för Europaparlamentarikerna om de missköter sig. Andra och hårdare påföljder är avdrag i dagtraktamentet, tidsbegränsad avstängning eller entledigande från uppdraget.

Jasenko Selimovic kommenterade, enligt TT, på onsdagsförmiddagen varningen i ett pressmeddelande:

"Jag har med bestörtning tagit del av talman Schulz varning till mig utifrån anklagelserna från mina tidigare medarbetare i staben. Jag respekterar naturligtvis beslutet men vidhåller min oskuld. Det är för mig helt främmande att utsätta mina medarbetare för trakasserier. Det här har varit en uppslitande process för alla och jag ser nu fram emot att åter fokusera på det parlamentariska arbetet. Jag är glad över att kontoret i dag fungerar utmärkt väl".

Tidigare i vintras uppmärksammade Aftonbladet sjukskrivningarna bland hans kanslipersonal. Då berättade Selimovic hur missnöjd han var med den.

– De har fått både skriftliga och muntliga påpekanden och nu har jag startat en process för att avsluta anställningarna.

Han har också sagt att han chefat i 15 år och att det har fungerat bra.

Personalen gav i vintras en annan bild i Aftonbladet:

– Jag har fått förtäckta hot och anklagelser som jag inte har kunnat bemöta. Det har varit allt från konspirationsteorier till anklagelser om sabotage, att jag medvetet skulle ha motarbetat honom, sa den tidigare kanslichefen Christian Juliusson i februari.

I dag säger han till Svenska Dagbladet:

– Vi är glada och tacksamma för att parlamentet, med talman och jurister, har satt ner foten och tydligt sagt att detta slags trakasserier inte är acceptabla på en arbetsplats.

Tidigare teaterregissör

Jasenko Selimovic är teaterman och har varit chef för Radioteatern, konstnärlig ledare vid Göteborgs statsteater och regissör vid Uppsala statsteater. Under fyra år, 2010 – 2014, var han statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet hos minister Erik Ullenhag (L).

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna