Nu vill LO in i Las-förhandlingarna

2021-05-28 09:50 Tiina Demargne  
LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På torsdagskvällen beslutade LO:s representantskap att ge styrelsen i uppdrag att begära förhandlingar med Svenskt Näringsliv om omställningsförsäkringar. Det är en del i Las-uppgörelsen som Kommunal och IF Metall redan ställt sig bakom.

– Vi fick en helt ny spelplan när regeringen valde att gå vidare med överenskommelsen mellan PTK och SN, som IF Metall och Kommunal senare anslöt sig till. Som det är nu riskerar de som står utanför ett huvudavtal att få ett sämre stöd vid omställning från ett jobb till ett annat. Vi behöver därför förhandla fram trygga avtal för alla förbundens medlemmar, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Las – så fortsätter maktstriden

Det är omställningsförsäkringarna, TSL och AGB, som LO-styrelsen har nu fått i uppdrag att begära förhandlingar om. Frågan om LO ska bli part i ett nytt huvudavtal är inte aktuell just nu, meddelar förbundet.

Som Lag & Avtal tidigare berättat har samverkansorganet OFR/S,P,O, med medlemmar i statliga sektorn, inte heller varit inblandade i förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

– Vi behöver göra en ”rebalansering” av våra avtal, sa Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef på ST och förhandlingsledare på OFR /S,P,O, till Lag & Avtal tidigare i år.

–  Inom staten anställs man av förtjänst och skicklighet enligt Lagen om offentlig anställning (LOA) och anställningsförordningen. Därför behöver vi hitta ett annat plus för våra medlemmar, sa hon vidare.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen