Arbetsrätt

Nyfikna kommuner retar facket

Nu kräver allt fler kommuner att den som söker arbete inom äldreomsorg och hemtjänst ska visa utdrag, trots att det inte krävs enligt lag. Foto: Scanpix samt Colourbox

Arbetsgivaren måste kontrollera om den som anställs för att jobba med barn straffats för barnsex eller grova våldsbrott. Men många av kommunerna går längre än så och kräver att alla som söker jobb inom äldreomsorgen och hemtjänsten ska visa utdrag ur belastningsregistret.

Publicerad

Arbetsgivarna är enligt lag skyldig att ta reda på om personen som söker jobb inom barnomsorg och skola tidigare straffats för brott som barnsex eller grova våldbrott.

Ett sådant utdrag kan man själv begära hos polisen. Det visar bara om du straffats för sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov eller grovt rån.

Nu kräver allt fler kommuner att den som söker arbete inom äldreomsorg och hemtjänst ska visa utdrag, trots att det inte krävs enligt lag. På det vanliga utdrag som man då kan begära ut, syns alla brott du dömts för, även om det till exempel är snatteri. 

När Kommunalarbetaren ringde runt bland kommunerna svarade sju av 20 att de begär ett sådant utdrag innan de anställer någon i äldreomsorg och hemtjänst. En kommun svarade att de kan komma begära det. Drygt hälften hade infört kravet under det senaste året. Kommunal har ställt sig kritisk i två kommuner.

– Vi tycker inte att det är okej, vi tycker inte att det är en grund för bedömning av anställning. Det är kränkande för den enskilde. Om man snattat eller ej ska inte utgöra ett kvalitetskrav för att få jobb i vården, säger Camilla Jönsson, fackligt ombud på Kommunal i Helsingborg.

Äldreminister Maria Larsson har tidigare sagt att hon personligen är öppen för att införa lagkrav på att utdrag ur belastningsregistret ska lämnas.