Arbetsrätt

ÖB har inte sina mannar med sig

Hela 43 procent av Försvarsmaktens anställda saknar förtroende för hur försvaret leds. Det visar en intern enkät bland drygt 13 000 av de anställda. ÖB Sverker Göransson säger till DN att en särskild analysgrupp i försvarshögkvarteret nu ska ta itu med det dåliga resultatet.

Publicerad

- Den viktigaste förklaringen till det låga förtroendet för hur Försvarsmakten leds är att vi är inne i en våldsam omställning, med sådan magnitud att det gravt påverkar oss alla enskilda medarbetare i Försvarsmakten, säger Sverker Göransson till DN.

Värnplikten har ju avskaffats. Dessutom är de anställda officerarna och soldaterna numera skyldiga att också tjänstgöra utomlands.

Just den frågan om utlandstjänstgöring var uppe i Arbetsdomstolen i början på sommaren. Officersförbundet hade stämt staten genom Försvarsmakten och krävt att uppsägningen av en officer skulle förklaras ogiltig. ÖB hade i ett brev till sina anställda sommaren 2010 frågat om de accepterade obligatorisk utlandstjänstgöring eller inte. Officeren som ville veta mer om villkoren, kryssade i nej-rutan. Det räckte för att han skulle sägas upp.

Annars var han positiv till utlandstjänstgöring men eftersom han just hade fått barn tillsammans med en annan officer ville han kunna planera sitt liv.

Det värsta med Försvaret är att det är hierarkiskt, sa officeren under sitt vittnesförhör i domstolen.

- I valet mellan Karlskrona och Afghanistan pekar arbetsgivaren med hela handen. Jag upplever att jag mer och mer är radiobil än medarbetare.

Men staten och Försvarsmakten vann målet. Arbetsdomstolens dom 67/12 meddelades den 3 oktober.

En av domstolsledamöterna höll inte med de andra. Agneta Lindblom Hulthén, utsedd av arbetstagarsidan, ansåg att Försvarsmakten gjorde fel som sa upp officeren. Arbetsgivaren ska följa lagens krav om att underlätta för anställda att förena yrkesliv och föräldraskap, menade hon.

Officersförbundets ordförande Lars Fresker kommenterade domen i Lag & Avtal 10/2012:

- Vi är besvikna över domen. Det borde finnas möjlighet att omplacera inom en sådan stor myndighet. Det är inte så att alla anställningar kräver internationell arbetsskyldighet. Dessutom hade det varit bra att få veta när undantag kan göras, som i det här fallet när båda var anställda i försvaret och nyss hade fått barn. Kan de då båda skickas ut samtidigt?

Som prenumerant får du mer! Logga in och läs:

Officer måste ta utlandstjänst

Officer ville planera sitt liv

---

Prenumerera på Lag & Avtal