Obama-polis fick löneavdrag för glömt vapen

2013-12-20 08:19 Anna de Lima Fagerlind  

Den polis som glömde sitt laddade tjänstevapen på en offentlig toalett i samband med Barack Obamas besök i Stockholm får löneavdrag.

Det har Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd beslutat.

Polisen var i tjänst under den amerikanska presidentens statsbesök. En stund efter att Obama landat på Arlanda flygplats kom uppgiften om att polisens tjänstevapen hittats på en toalett på hotell Hilton vid slussen i Stockholm. Hotellets säkerhetspersonal larmade polisen om fyndet. Polisen anmäldes senare för tjänstefel.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har beslutat att polisen får fem dagars löneavdrag. Det ligger i nivå med tidigare liknande fall. Under 2011 fick 13 poliser löneavdrag, varav tre hade glömt sina vapen på offentliga toaletter. I samtliga fall handlade det om fem dagars lön.

Löneavdrag är den strängare formen av disciplinstraff som nämnden kan döma ut. I lindrigare fall, till exempel när poliser glömt sitt vapen inne på polishuset, ges en varning.

13 poliser fick löneavdrag

  • Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd avgjorde 105 ärenden 2011. Rikspolisstyrelsen hade det året totalt 29 453 anställda.
  • Förutom att besluta om avskedande och uppsägningar lämnar nämnden begäran om yttranden till domstolar. Det är när en domstol ska bestämma straffet för ett brott en polis har begått som den frågar personalansvarsnämnden om den dömda kan förlora jobbet. Blir då svaret att polisen ifråga kommer att avskedas bestämmer domstolen ett lägre straff.
  • Därutöver är det nämndens uppgift att besluta om disciplinpåföljd. Bland de 27 fall där nämnden beslutade om varning finns två poliser som glömde tjänstevapnet på polishusets toa, en som glömt sitt vapen i tjänstebilen och en i omklädningsrummet. Varning fick också den polisinspektör som lämnat in sitt tjänstevapen till besiktning med en kula i patronläget, den poliskommissarie som avlossat ett vådaskott och kommissarien som gjort husrannsakan utan åklagarbeslut.
  • Polisansvarsnämnden dömde ut det strängare disciplinstraffet, löneavdrag, i 13 fall. I samtliga fall blev det fem dagars löneavdrag. Den kommissarie som avlossat ett vådaskott i samband med att han som vapeninstruktör utbildade två elever fick det strängare straffet löneavdrag. Likaså fick de tre polisinspektörer som glömt sina tjänste­vapen på offentliga toaletter löneavdrag. Personalansvarsnämnden: ”Med hänsyn till den uppenbara risken för att vapnet med tillhörande ammunition hade kunnat komma i orätta händer är strängare påföljd än varning påkallad”.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna