Obama-polis glömde skarpladdat vapen på toalett

2013-09-04 13:02 Angelica Söderberg  

”Det rör sig om ett laddat tjänstevapen kvarglömt från en polisman”, säger Varg Gyllander, presschef vid Stockholmspolisen, till Expressen.se. Under 2011 fick sju poliser reprimander efter att ha glömt sina tjänstevapen. Tre av dem på offentliga toaletter.

Polisen är i tjänst Obama-bevakningen. En kort stund efter att Barack Obama landat på Arlanda flygplats kom uppgiften om att polismannens tjänstevapnen hittats på en toalett på Hilton hotell vid Slussen i Stockholm. Hotellets säkerhetspersonal ska ha larmat om fyndet.

- Det rör sig om en tjänstepistol av märket Sig sauer. Det tillhör en svensk polisman i kommendering. En anmälan har upprättats, men jag vet inte vilken rubricering det blir. Jag antar tjänstefel, säger Varg Gyllander till Expressen.

Vid sju tillfällen under 2011 fick poliser reprimander från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd efter att ha glömt sina vapen. Av de 13 som fick det strängare disciplinsstraffet löneavdrag gällde tre poliser som glömt kvar tjänstevapen på offentliga toaletter. Fyra ärenden där varningar utdelades gällde glömda vapen på polishusets toalett och omklädningsrum, samt i tjänstebilen.

13 poliser fick löneavdrag

  • Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd avgjorde 105 ärenden 2011. Rikspolisstyrelsen hade det året totalt 29 453 anställda.
  • Förutom att besluta om avskedande och uppsägningar lämnar nämnden begäran om yttranden till domstolar. Det är när en domstol ska bestämma straffet för ett brott en polis har begått som den frågar personalansvarsnämnden om den dömda kan förlora jobbet. Blir då svaret att polisen ifråga kommer att avskedas bestämmer domstolen ett lägre straff.
  • Därutöver är det nämndens uppgift att besluta om disciplinpåföljd. Bland de 27 fall där nämnden beslutade om varning finns två poliser som glömde tjänstevapnet på polishusets toa, en som glömt sitt vapen i tjänstebilen och en i omklädningsrummet. Varning fick också den polisinspektör som lämnat in sitt tjänstevapen till besiktning med en kula i patronläget, den poliskommissarie som avlossat ett vådaskott och kommissarien som gjort husrannsakan utan åklagarbeslut.
  • Polisansvarsnämnden dömde ut det strängare disciplinstraffet, löneavdrag, i 13 fall. I samtliga fall blev det fem dagars löneavdrag. Den kommissarie som avlossat ett vådaskott i samband med att han som vapeninstruktör utbildade två elever fick det strängare straffet löneavdrag. Likaså fick de tre polisinspektörer som glömt sina tjänste­vapen på offentliga toaletter löneavdrag. Personalansvarsnämnden: ”Med hänsyn till den uppenbara risken för att vapnet med tillhörande ammunition hade kunnat komma i orätta händer är strängare påföljd än varning påkallad”.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen