Olagliga kontroller allt vanligare

2012-03-21 23:00 Elisabeth Vene  

Allt fler företag anlitar firmor som gör bakgrundskontroller av arbetssökande. Undersökningarna är olagliga, enligt Datainspektionen. Men två företag har överklagat beslutet. Ännu har Förvaltningsrätten inte sagt sitt.

Firmor som gör bakgrundskontroll åt rekryteringsföretagen lever farligt. Datainspektionen har beslutat att verksamheten strider mot Personuppgiftslagen, PUL.

– Det är själva registreringen av personuppgifter i rapporten om den arbetssökande som vi har siktat in oss på. Vi kan inte ha synpunkter på metoder som inte innebär en automatiserad behandling av personuppgifter. Det säger Jonas Agnvall, som har lett Datainspektionens granskning.

En rapport från Stockholms Handelskammare satte Datainspektionen på spåret. Där framgår att det blir allt vanligare att man låter utföra personkontroller av arbetssökande.

– Vi granskar nya verksamheter och hade inte tittat på den här branschen tidigare, säger Jonas Agnvall.

Om företagen vill fortsätta med bakgrundskontroller måste de anpassa dem efter lagen. Det innebär:

  • informera den arbetssökande om att man tänker göra en kontroll.
  • sluta registrera de arbetssökandes lagöverträdelser, det får bara myndigheter göra.
  • få den arbetssökandes samtycke till att registrera vissa uppgifter.

Det krävs inget tillstånd för att behandla personuppgifter, men man måste följa PUL. Går förvaltningsrätten på Datainspektionens linje kan det bli dyrt för företagen. Om de förbjuds registrera och ändå fortsätter göra det väntar viten. Företagen riskerar också skadeståndskrav från dem som råkat ut för otillåtna bakgrundskontroller.

Förvaltningsrättens utlåtande kan dröja ett år eller mer.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen