Arbetsrätt

Olagligt eller felaktigt agerande av chefen på asylboendet?

En asylsökande praktiserade under ett par veckor i köket på asylboendet i Orsa. Foto: TT-Bild

Chefen för asylboendet löste den akuta personalbristen i köket på ett ovanligt sätt. En asylsökande fick praktisera och betalades med matrekvisioner. För det förlorade hon chefsförordnandet.

Publicerad

Personalen och boende på asylhemmet i Orsa har, enligt lokala medier, protesterat kraftigt mot att Eva Nordfjell, integrations- och boendechef, fått lämna chefsuppdraget:

– Eva står för mycket trygghet och det hon gjorde var i ett gott syfte. Hennes agerade borde i stället uppskattas, säger personal till Dalarnas Tidning.

– Vi kommer att kämpa för Eva, som gjort Orsa till en föregångskommun inom den här verksamheten. Eva är ju dessutom ute och föreläser om vårt sätt att arbeta, berättar Olof Hallstensson, en av de anställda på boendet.

Under några stressiga veckor i somras saknades kökspersonal på asylboendet. Eva Nordfjell lät en asylsökande praktisera i köket. För det fick den asylsökande betalt med matrekvisitioner för 3000 kronor.

Eva Nordfjell kontaktade efteråt kommunchefen Ann-Therese Albertsson för att förhöra sig om den ersättningen hon gett var lämplig. Kommunchefen svarade att det var olagligt och fråntog Eva Nordfjell chefsförordnandet. Nu har hon ändrat sig:

– Det var inte olagligt, men chefer måste följa regler och lagar för personer, som tas in för att praktisera eller arbeta, säger Ann-Therese Albertsson,till Dalarnas Tidning och fortsätter.

– Ansvarig chef måste följa spelreglerna och inte ta in personer i verksamheten och betala med medel ur kommunens kassa. Det var ett allvarligt fel och en förtroendefråga. Det handlar inte om en arbetsrättslig fråga. Om något skulle hända, en olycka till exempel och inte regler och lagar följts, då kan kommunen bli skadeståndskylig. Vi måste följa kollektivavtal. Därför måste jag som högsta chef säga upp chefsförordnandet eftersom spelreglerna inte följts.

Mikael Ruukel, förbundsjurist på Vision, säger att handlingen endast kan vara olaglig efter prövning i rättslig process.

– Generellt behövs ingen saklig grund för att en chefsförordning ska avbrytas för personer med en grundanställning och en tidsbunden chefsförordning. Arbetsgivaren har ett större utrymme att säga upp ett chefsförordnande än anställningen helt och hållet. Personen har sin anställning kvar, dock inte chefsförordnandet vilket innebär att det blir fråga om omplacering, uppger han för tidningen.