Arbetsrätt

Omplacerad till tjänst med sämre lön

Ny tjänst. Sämre lön. Ta erbjudandet eller sluta! En anställd vid DHL hade att välja på detta då företaget omplacerade henne. Nu vill Unionen ta reda på vad som gäller.

Publicerad

När transportföretaget la ner en avdelning i Finland erbjöds den anställda en sämre betald tjänst i Sverige. Cheferna gjorde klart att om hon nekade skulle hon sägas upp på grund av arbetsbrist. Hon hade därmed inget val. Hon tog jobbet som skadereglerare på en annan avdelning inom DHL, men försökte samtidigt protestera mot lönesänkningen, utan gehör.

Unionens lokala klubb pratade med företagsledningen och ansåg att en omplacering är att jämställa med en uppsägning. Den DHL- anställda kvinnan hade därför rätt till den högre lönen under den avtalsenliga uppsägningsperioden, ansåg Unionen. Det tyckte inte DHL som valde att låta den nya lägre lönen gälla från dag 1.

Tvisten handlar inte om några stora pengar. Unionen vill att DHL betalar 5 000 kronor till medlemmen för pengar hon gått miste om under våren och sommaren 2013. Därefter 1 000 kronor i månaden från och med september till och med mars 2014. Även om ärendet handlar om småsummor är det principiellt intressant för fackförbundet: Vad får ett företag göra och inte vid omplaceringar av anställda?

Om stämningsansökan

  • Unionen stämmer DHL Freight och Biltrafikens Arbetsgivareförbund.
  • Facket kräver pengar till en medlem som omplacerats och fått sämre lön.
  • DHL är världsledande på internationell samordning och transport av gods.

Mål A 175/13, 28 augusti