Arbetsrätt

Omstridd präst mister sitt ämbete

Thomas Ekelund, kyrkofullmäktiges ordförande, Eva Karsten, arbetsmiljöinspektör, och kyrkoherde Henric Nilson möttes i Skanör-Falsterbo. Bilden är från 2010. Foto: Pontus Tideman
Kyrkoherde Henric Nilson hamnade i ett maktspel som till slut tvingade honom att lämna Skanör-Falsterbo församling. Foto: Pontus Tideman

Den segdragna konflikten inom Skanör-Falsterbo församling är över. Svenska kyrkan avslår överklagan från den omstridde kyrkoherde som förlorat sitt prästämbete.

Publicerad

Kyrkoherden Thomas Ekelund har varit i centrum för en konflikt som pågått i över tre år. Bråket fick sin början när en annan präst utsågs till kyrkoherde i Skanör-Falsterbo Församling, en tjänst som Ekelund själv ansåg sig vara självklar för.

Sedan dess har konflikterna och den dåliga psykosociala arbetsmiljön varit ett ärende för Arbetsmiljöverket vid flera tillfällen. Flera vitesförelägganden har lämnats med krav på att konflikterna reds ut.

Thomas Ekelund har tidigare varnats för sitt beteende av Domkapitlet, som slutligen fråntog honom rätten att verka som präst. Nu verkar bråket ha nått vägs ände, då Trelleborgs Allehanda rapporterar att Svenska kyrkans överklagandenämnd har avslagit Thomas Ekelunds överklagan av detta. Beslutet innebär att han formellt fortfarande är präst, men inte får utöva sitt ämbete.