Omstridd präst mister sitt ämbete

2013-12-06 13:17 Angelica Söderberg  

Den segdragna konflikten inom Skanör-Falsterbo församling är över. Svenska kyrkan avslår överklagan från den omstridde kyrkoherde som förlorat sitt prästämbete.

Kyrkoherden Thomas Ekelund har varit i centrum för en konflikt som pågått i över tre år. Bråket fick sin början när en annan präst utsågs till kyrkoherde i Skanör-Falsterbo Församling, en tjänst som Ekelund själv ansåg sig vara självklar för.

Sedan dess har konflikterna och den dåliga psykosociala arbetsmiljön varit ett ärende för Arbetsmiljöverket vid flera tillfällen. Flera vitesförelägganden har lämnats med krav på att konflikterna reds ut.

Thomas Ekelund har tidigare varnats för sitt beteende av Domkapitlet, som slutligen fråntog honom rätten att verka som präst. Nu verkar bråket ha nått vägs ände, då Trelleborgs Allehanda rapporterar att Svenska kyrkans överklagandenämnd har avslagit Thomas Ekelunds överklagan av detta. Beslutet innebär att han formellt fortfarande är präst, men inte får utöva sitt ämbete.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna