Ont om arbetsrättare utanför storstan

2019-09-19 00:00 Hanna Larsson  
Advokat Sofia Ungh lämnade Stockholm och jobbar nu på advokat­byrån Kaiding i Skellefteå. Foto: Paulina Holmgren/TT

Kompetens. Det finns få specialister på arbetsrätt utanför storstäderna. Av ungefär 260 advokatbyråer som ägnar sig åt arbetsrätt sitter över 170 i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg. I hela övriga landet finns knappt 90 advokatbyråer med arbetsrättsinriktning.

I till exempel Västernorrlands län, med städer som Sundsvall, Örnsköldsvik och Härnösand, finns inte en enda arbetsrättsbyrå, enligt Advokatsamfundets matrikel. Även Gotland är en vit fläck på arbetsrättskartan och i Södermanland finns en enda byrå som jobbar med arbetsrätt.

– Anledningen är förmodligen att de flesta advokater utanför storstäderna inte får in tillräckligt med ärenden av ett visst slag för att kunna vara specialiserade, säger Sören Öman, ordförande i Arbetsdomstolen.

Men hur ser det dagliga jobbet som arbetsrättare ut i storstaden och i småstaden? Och vad är fördelarna och nackdelarna för advokaterna och för företag och andra klienter?

Lag & Avtal träffade arbetsrättsadvokaten Sofia Ungh som flyttade till Skellefteå för att jobba på advokatbyrån Kaiding. Hon märker att prispress, i kombination med att klienterna blir allt mer vana vid digital kommunikation, i framtiden kan innebära att det blir fler specialister på mindre orter.

Vi har också talat med advokat Stefan Flemström som har sin bas i Täby utanför Stockholm. Stefan före­träder arbetstagare som inte är anslutna till någon fackförening och han får ofta resa långa sträckor för att träffa sina klienter på mindre orter ute i landet.

Hanna Larsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna