Arbetsrätt
Öppen lönesättning gillas
Individuella löner kan öka motivation och prestation. Men det krävs att alla vet vad som påverkar lönen.
Det har doktoranden Teresia Stråberg kommit fram till när hon undersökt anställdas åsikter om individuell lönesättning. Hon lägger i dag torsdag fram sin avhandling vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Avhandlingen bygger på 4 000 enkäter till vårdpersonal (inte läkare) och statligt anställda tjänstemän.
- Att vara nöjd med sin lön är en upplevelse som både är subjektiv och relativ. Det innebär att det inte är summan i sig som i första hand har betydelse, utan snarare upplevelsen av att man får det man förtjänar – antingen i förhållande till hur stor ansträngning man lägger ner på arbetet eller i förhållande till vad andra kollegor med liknande arbetsuppgifter får, skriver Teresia Stråberg i ett pressmeddelande.
Hennes slutsats är att anställda blir mer nöjda om lönesättningsprocessen är öppen, om lönesamtalen genomförs på samma sätt för alla, om alla får samma möjligheter att uppfylla de lönekriterier som finns och om de anställda kan påverka vilka kriterier som används. Teresia Stråberg understryker också att det är viktigt att de anställda får välmotiverade och tillförlitliga förklaringar till lönebesluten.