Arbetsrätt

Övervakning: Gps:en gick inte att stänga av

Montörerna blev av med sina surfplattor i ett och ett halvt år. I dag används surfplattorna på företaget igen. ”Men nu kan vi stänga av gps:en”, säger Bertil Dexberger. Foto: Anders Hansson

Elfirman gav elmontörerna surfplattor med gps. – En av våra killar upptäckte att vi inte kunde stänga av gps-funktionen, säger Bertil Dexberger, en av montörerna. Övervakning, ansåg facket och stämde företaget.

Publicerad

Elektrikerförbundet ville att Arbetsdomstolen skulle reda ut om Imtech, numera Assemblin, brutit mot personuppgiftslagen och kränkt montörernas personliga integritet. Montörerna fick inte veta att upp­gifterna kunde samlas in elektroniskt.

I domstolen hävdade arbetsgivarna att syftet med surflattorna var att montörerna skulle kunna köpa elmaterial elektroniskt – inte att övervaka.

Elfirmans ombud Ulf Nordström, sa att gps finns i alla surfplattor och mobiltelefoner; arbetsgivaren varken övervakade eller hade ett syfte övervaka.

Det blev ingen dom, eftersom det fanns jäv bland ledamöterna. Parterna avstod från att ta om förhandlingarna. Målet slutade med förlikning. Det tycker Bertil Dexberger var synd.

– Ett av skälen till förlikningen var att frågan gällde ett operativsystem på en surfplatta som inte längre fanns i bruk. En dom hade därför inte varit vägledande i någon större utsträckning, säger Ulf Nordström.

Bertil Dexberger har hört förklaringen, men är inte nöjd.

– Det är en konstig motivering. Det spelar ingen roll vilket system det var. Grundfrågan var ju själva tillvägagångssättet. Att företaget införde systemet utan att först förhandla om det med oss. Det blev aldrig utrett, säger han till Lag & Avtal.